Tanjug
Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

– Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra – rekla je ministarka.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podigne “za jednu lestvicu više”. U saobraćaju je to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjonaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumporavanja za TE “Nikola Tesla B” u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

1 KOMENTAR

  1. Da li je neko razmisljao o mogucnosti intaliranja malvera koji bi se iz inostranstva mogao aktivirati i oboriti
    naponsku mrezu u odredjenom trenutku. Da li iko razmislja o tome kada ugovara strane tehnologije i instalira ih u domace strateske cjeline poput elektrodistribucije. Sjetite se samo aktivacije cirusa u iranskoim postrojenjima za obogacivanje urana. Sve radilo dok Ameri nisku pritisli taster…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime