Tanjug
Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima poslovodstva JP ”Elektroprivreda Srbije” predvođenim v. d. direktora Miroslavom Tomaševićem o trenutnoj situaciji i planovima za proizvodnju uglja i električne energije, kao i o tekućim i planiranim investicijama, saopštilo je Ministarstvo.

– EPS je najvažniji energetski subjekt, od koga presudno zavisi energetska bezbednost Srbije. Država stoji uz EPS, pred nama je veliki posao da se spremimo za zimu, a istovremeno treba da se uradi sve da EPS tokom 2023. godine bude na zdravim nogama. Takođe je veoma važno da postoji jasan plan kad je reč o investicijama, kao što su reverzibilne hidroelektrane ”Ðerdap 3” i ”Bistrica” i novi kapaciteti iz obnovljivih izvora energije, kako bismo bili energetski bezbedni u narednim decenijama – rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje se da je rukovodstvo EPS-a informisalo potpredsednicu Vlade i njen tim o proizvodnji i stanju na deponijama uglja, proizvodnji električne energije u termoelektranama i hidroelektranama, kao i planiranim remontima i spremnosti EPS-ovih kapaciteta za zimu.

Ističe se da su oni izneli jasnu opredeljenost EPS-a da dugoročno radi na razvoju zelene energije.

Ministarstvo navodi da su razmatrani planovi EPS-a u vezi sa ulaganjima u izgradnju novih kapaciteta i da je ocenjeno kako je potrebna veća saradnja, posebno kad je reč o velikim projektima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here