Tanjug
Zorana Mihajlović

Srbija trenutno čini sve da smanji zavisnost od Rusije i dobije nove dobavljače gasa, ističe potpredsednica srpske vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je, u izjavi austrijskim novinarima, kazala da Srbija trenutno 100 odsto zavisi od ruskog gasa, i da ima sporazum o više od dve milijardi kubnih metara iz te zemlje, ali da joj je potrebno do kraja grejne sezone 3,5 milijardi kubnih metara. Zbog toga je Srbija, naglasila je, zakupila skladište gasa sa 500 miliona kubnih metara kapaciteta.

Takođe je podsetila da u Srbiji nad skladištem Srbija ima 49 odsto vlasništva, a 51 odsto je u vlasništvu Gasproma, i da je u tom skladištu 280 miliona kubnih metara gasa.

– Daćemo dve milijarde evra za gas. Do četiri milijarde evra moglo je biti za gas i struju – rekla je ona, prenosi agencija APA.

“Nije lako, ali imamo plan”

Mihajlović je podvukla da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali se saglasila sa deklaracijom u UN. Prema njenim rečima, glavni problem je što u vezi gasa nema diverzifikacije, pa je situacija teška za svakog ministra energetike.

Mihajlović je kazala da su već preduzeti prvi koraci kako bi Srbija postala nezavisnija od Rusije. Tako se uz podršku EU gradi gasovod prema Azerbejdžanu, a od septembra iduće godine preko njega treba da u zemlju dospe do 40 odsto gasa izvan Rusije.

Za dve godine, navela je, biće završen gasovod prema Severnoj Makedoniji, koji će imati godišnji kapacitet do milijardu kubnih metara, šsto se gradi, takođe, uz podršku EU.
Još jedan gasovod planiran je prema Rumuniji. Dodatno, ukazala je, planirano je priključenje na terminal za tečni naftni gas u Hrvatskoj, koji se trenutno gradi.

“Deca idu na studije u zapadnu Evropu, a ne u Rusiju”

Isto tako, Srbija treba da dobije priključak i na terminal u Albaniji, koji bi trebalo da bude kapaciteta od pet milijardi kubnih metara godišnje.

– Nije lako, ali imamo plan – rekla je Mihajlović.

Istovremeno, podvlači, Srbija je na evropskom putu.

– Vlada želi da ide evrpopskim putem. Ali podrška stanovništva EU jasno opada. Dok je na početku 56-57 odsto bilo za pristupanje EU, sada je to svega 45 procenata. Ali kada pitate ljude gde bi trebalo da im studiraju deca, onda kažu zapadna Evropa, EU i SAD. Niko ne pominje Moskvu – istakla je Mihajlović.

11 COMMENTS

 1. Izgleda, da je Srbija puna glupih ljudi! Hvala bogu, pa imamo Zoranu, da jih opameti, ili barem smanji uticaj njihove gluposti na budućnost Srbije i pre svega, naše dece!

 2. Zasto bi mi smanjivali zavisnost od rusije,nase brace.Trebamo smanjiti zavisnost od SNS -a.

 3. Vrijeme je da Majka Srbija
  Sve učini da takvi kao ti Zorana
  Nisu na vlasti
  Dosta je bilo
  🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 4. Pa naravno da mnogi zele vani da studiraju kad politicari poput Mihajloviceve nisu sposobni da srede drzavu pa da se ovde deca skoluju i zaposljavaju….

 5. Ova zena je neumorna sa glupim izjavama.Zasto su deca i studenti iz Rusije(na medjunarodnim takmicenjima) UVEK medje najboljim u svetu(mozda sto su ucili i studirali u Rusiji?Dali je ona vodila anketu sa narodom gde bi volelei da njihova deca studiraju?Naravno izmisljava.Jer ceo normalni svet zna sta se dogadja u SAD i Evropi sa decom:sta stvaraju od njih(monstrume)menjaju im “polove”legalizuju “pedoviliju”….Sve zemlje Evrope i SAD su prepune izopacenoscu i TABU tema na Zapadu(!ncest)nije vise nikakva tajna……Maar mozda dotina osobe sve to nije znala ili nezeli da zna iz njenih razloga……

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here