pixabay.com

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Varšavi sa pomoćnikom sekretara SAD za energetiku Endrjuom Lajtom o značaju saradnje u procesu energetske tranzicije.

Ministarka je zahvalila na podršci SAD i izrazila zadovoljstvo što više od 20.000 ljudi u Srbiji radi u američkim kompanijama.

– Mislim da ima prostora za ulaganja u sektor energetike i rudarstva, posebno se to odnosi na “Behtel”, prvu kompaniju iz SAD koja učestvuje u infrastrukturnim radovima. Sa njima smo već razgovarali o mogućnosti da investiraju u nove kapacitete zelene energije –  poručila je Mihajlović.

Lajt je rekao da SAD Srbiju vidi kao jednog od partnera u ovom delu Evrope, dodajući da se saradnjom želi doprineti energetskoj bezbednosti, kao i ekonomskom rastu.

– Definitivno želimo ne samo da pomognemo, već i da zajedno sarađujemo na projektima u energetici. Zadovoljan sam što možemo da razgovaramo o konkretnim stvarima, s obzirom na spremne planove kada su u pitanju investicije – rekao je Lajt.

Ministarka je na konferenciji o zelenoj energiji u Varšavi istakla i da je projekat “Jadar” jedan od najvažnijih za celokupnu privredu Srbije, dodajući da naša zemlja ima dokazane rezerve za narednih 60 godina.

Naglasila je da je cilj da Srbija ima kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i električnih vozila, navodi se u saopštenju Ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here