Tanjug
Zorana Mihajlović

Osnovni razlog donošenja mera kojima je zabranjen izvoz peleta i određenih drvnih sortimenata i ograničena cena peleta jeste da se sačuva energetski bilans i da se ne dogodi da zbog nemanja ovih energenata ili njihove previsoke cene ljudi koji se njima inače greju pređu na grejanje strujom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije, na pitanje Tanjuga čime je bilo motivisano donošenje ovakvih mera i šta se očekuje od njihove primene rekla da u sadašnjem energetskom trenutku i u sklopu priprema za zimu mora da se vodi računa o energetskom bilansu zemlje i da se reši svaki problem koji bi tu ravnotežu mogao da naruši.

– U Srbiji više od 110.000 domaćinstava koristi pelet za grejanje, više od 750.000 domaćinstava koristi ogrevno i ako tih 850.000 domaćinstava ne mogu da dođu do ogreva, jer ga nema ili je skup oni će preći na struju i ugroziti energetski bilans – rekla je Mihajlović.

Istakla je da mere slične onima koje je donela Vlada Srbije donose i vlade drugih zemalja u okruženju.

– Pokušavamo da napravimo red na tržištu koji čini nam se trenutno ne postoji. Formirali smo i radnu grupu koja prati šta se dešava na tržištu, jer hoćemo da svih energenata ima dovoljno i da cene ne budu prevelike – navela je ministarka.

Dodala je da inspekcije pregledaju i sve što se dešava sa prodajom ogrevnog drveta, jer, kako je rekla, njegovo prodavanje na crno i na kamionima neće moći da se održi a ljudima mora da se omogući da normalno kupe ogrevno drvo za svoje potrebe.

1 COMMENT

  1. Nekad su se šume sekle da bi se proizvodio nameštaj, da bi se prodavala rezana građa, furnir, a tek onda se, od najlošijeg kvaliteta, proizvodilo ogrevno drvo. A sada je glavni proizvod pelet, pa onda ogrevnodrvo, …
    Svakim danom se sve više seku šume. Odnosno, ono što je ostalo.
    A šta ćemo za neku godinu? Moraju li da se greju čitave kuće za par ljudi?
    Gradovi su posebna priča. Na placu od 5 ara 3 kuće, pa kad svi podlože, napolju se ne izlazi. A pogotovo ako neko koristi ugalj.
    I, onda su nam političari krivi što je vazduh prezagađen…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here