Rudari iznose tela stradalih kolega

– Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgovornost – kazala je ministarka iako je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu nedavno odlučilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra da je u nesreći u rudniku Soko bilo elemenata za krivičnu odgovornost i pozvala porodice nastradalih rudara da daju svoj prigovor Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu.

Ona je to rekla najavljujući da će Ministarstvo rudarstva i energetike podneti Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu.

Mihajlovićeva je nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije, na novinarsku molbu da prokomentariše to što je Osnovno tužilaštvo u Aleksincu reklo da nema osnova za krivično gonjenje, rekla da je Ministarstvo završilo svoj inspekcijski nalaz još ranije i stavilo ga na svoj sajt, ali tek nakon saopštenja tužilaštva iz Aleksinca.

– Nismo želeli da o tome govorimo pre stava ovog tužilaštva, a kada je ono reklo svoj stav da nema odgovornih, Ministarstvo je počelo da radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to što nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno činjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi – rekla je Mihajlovićeva, preneo je Tanjug.

Ministarka je izjavila da rudnik Soko još ne radi i da će tako biti sve dok u rudniku ne urade sve ono što im je u skladu sa potrebnom dokumentacijom i zakonom traženo od strane resornog ministarstva.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, podsetimo, donelo je pre desetak dana odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom smrti osam rudara iz rudnika “Soko” 1. aprila.

Naime, kako je to tužilaštvo navelo u saopštenju, u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je donelo ovu odluku nakon što je pribavilo izveštaj stručne komisije formirane od strane JP “PEU Resavica” u čijem radu je učestvovala i republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović.

Takođe, pribavljen je i izveštaj Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji tela pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U rudniku Soko kod Sokobanje 1. aprila je poginulo osam rudara, kada se deo jame obrušio i rudari su ostali zarobljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here