Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dugo Miholjsko leto izvanredno je poslužilo da se uštedi novac za grejanje, a za one koji još nisu obezbedili ogrev da to urade pre kiša i niskih temperatura, izjavili su danas Tanjugu kupci drva u Jagodini.

Drva se prodaju za 45 evra po kubnom metru a u pitanju je bukva i šumarica (cerovina) rekao je Tanjugu jedan prodavač. On se žali da prodaja ne ide najbolje, jer, kako je rekao, “ljudi su se već snabdeli”.

Prodaju se i narezana, za natovarenu prikolicu od 4,5 kubnih metara, jedan prodavač na Gradskoj pijaci, traži 200 evra.

Na daljinsko grejanje u Jagodini je priključeno 6.000 potrošača, socijalne, školske i pre3dškolske ustanove, administartivni centar grada, a gotovo svako domaćinstvo u gradu i većini sela je priključeno na gas, ali zbog cena, “svi koji imaju uslova greju se na drva ili ugalj”.

Gotvo u svakom dvorišt složena su velike količine drva, a zvuk motornih testera koje ih režu čuju se od ranog jutra.

Zbog visoke cene grejanja iz Gradske toplane, na “lični zahtev” ove godine se isključilo 110 potrošaca, a za protekle tri godine oko 1.000 njih, izjavila je Tanjugu direktorka Toplane Nadežda Marković – Purić.

Gas je i dalje najskuplji energent za grejanje, ocenjuju građani koji se na njega greju, i dodaju da se “dogrevaju na struju ili drva”.

U Distributivnom centru kažu da se godišnje sa gasovdne mreže “skine više od stotinu potrošača”, ili gas uopšte ne koriste za grejanje, već za kuvanje i rad bojlera.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime