EPA-EFE

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić izjavio je da SAD nisu stale na stranu Srbije kada su od kosovskog premijera zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata, već da su stale na stranu mira na Kosovu.

– Ne može se reći da su SAD stale na stranu Srbije. SAD svakako nisu stale na stranu Srbije, već na stranu Kosova, jer su podržale odluku kosovske vlade. Za SAD i ostale zapadne partnere odluke o obaveznoj preregistraciji vozila i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije nisu sporne – navodi Mijačić.

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da se pitanje preregistracije i ličnih dokumenata reši u Briselu kroz tehnički dijalog, kako se ne bi sprovodile jednostrane akcije.

Mijačić je kazao da SAD podržavaju politiku reciprociteta kosovske vlade, a da su od premijera Aljbina Kurtija zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata do 1. septembra, kako bi se sačuvao mir na Kosovu.

– SAD su zahtevale od kosovske strane da se prolongiraju odluke o obaveznoj preregistraciji i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije da bi se sprečio eventualni oružani sukob na severu Kosova, kao i zbog toga što je na globalnom nivou došlo do raličitih informacija i dezinformacija po ovom pitanju – ocenio je Mijačić.

Dodao je da američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer podržava sadržaj odluka o reciprocitetu, ali da je insistirao da se te odluke, koje su ranije dogovorene, primene na konstruktivniji način koji ne bi doveo do sukoba.

2 COMMENTS

  1. Da to je tačno
    Američko mezimče su albanci
    Bože☦️Pomozi
    Imaju dedica bajden i ostali iz njegove grupe problema u svojoj državi
    Štampaju toliko dolara da papir za dolar vredi više nego novčanica
    Pa samo napred
    Trilione duga ima amerika
    Ali je najmoćnija ekonomija
    Logika je neverovatna
    Kad su kauboji u pitanju
    Haug
    Pozdrav
    Čiroki Indijanac pravi amerikanac

  2. Једини начин да добијемо Амере на нашу страну је да их научимо нешто о Титоизму, радничким саветима, диктатури пролетаријата о фашизму монархија … Ништа бре незнају. Београдска пивара је старије од Америке. Од куд им толике паре.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here