Iranac Džavad Forugi osvojio je zlatnu medalju već prvog dana Olimpijskih igara u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara, kada je oborio i olimpijski rekord neverovatnom partijom.

Drugi je tada bio naš Damir Mikec, koji je došao do srebra, ali je imao veliki zaostatak u odnosu na Iranca.

Ipak, organizacije koje se bore za ljudska prava digle su veliku frku nakon što je Forugi osvojio zlato i traže od MOK-a da mu se oduzme odličje, jer je u pitanju čovek koji je učestvovao u ratu u Siriji kao član Iranske revolucionarne garde, koju Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom organizacijom.

Forugi je navodno u ovoj gardi bio kao bolničar, mada su se pojavile i fotografije na kojima je sa automatskom puškom, koje ga diskredituju.

Takođe, problem može da mu bude i to što je tokom intoniranja himne imao vojnički pozdrav i salutirao je svojoj zastavi i himni, što može da se tumači kao gest kojim se politika upliće u sport, za šta postoji nulta tolerancija u najvišim sportskim organizacijama.

Glas protiv Forugija digao je i bivši olimpijski šampion, Korejac Đin Đong Oh.

– Kako može terorista da osvoji zlatnu medalju? To je najapsurdnija, najbesmislenija stvar.

I mnogi korisnici društvenih mreža traže da se Irancu oduzme zlato, jer kako kažu, olimpijski šampion ne može da bude čovek koji je za Olimpijske igre vežbao na civilima u Siriji.

Ukoliko bi MOK reagovao na ovakve apele, u tom slučaju bi do kraja olimpijskih igara Damir Mikec mogao da dobije i zlatno odličje, ako bi se Irancu poništio rezultat.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime