EPA/Simela Pantzartzi
Mikis Teodorakis

Legendarni grčki muzičar i podjednako veliki borac za pravdu i slobodu, čovek koji je povezan sa najvažnijim momentima grčke istorije, Mikis Teodorakis, umro je u 96. godini. To je čovek koji je sa koncerta u znak podrške Srbiji 1999. na Trgu Sintagma u Atini hrabro poručio svetu: “Stidite se zbog Srbije!”

Govor Teodorakisa na mitingu podrške: Beograde, danas pevamo za tebe!

Na milionskom mitingu u Atini 26. aprila 1999. godine Mikis Teodorakis je govor započeo rečima da je u “Vašingtonu potpisana smrtna presuda međunarodnom pravu”.

“U Vašingtonu je potpisan zakon džungle i prava jačeg. SAD zajedno sa evropskim zemljama sada mogu da sude, presuđuju i kažnjavaju sve one koji misle i ne uklapaju se u njihove planove. Novo ledeno doba dolazi,” rekao je Teodorakis okupljenim Grcima i podsetio da je kada je bombardovanje počelo izjavio da su “međunarodni zločini i ubistva koje ‘veliki’ pominju samo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno pronalaženje rešenja već da im je glavni cilj da Jugoslaviju pretvore u sprženu zemlju što će i učiniti ukoliko ne naiđu na otpor. Žele da pretvore Srbiju u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama i reći: ‘pogledajte šta će vam se desiti ako se ne pokorite'”.

Uz gromoglasni aplauz Teodorakis je poručio: “Mi Grci moramo biti ponosni jer smo jedini koji ujedinjeni kažemo ‘NE’ varvarizmu”.

“Stojimo pored žrtava, naše srpske braće, i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena i fijuk raketa. Pevamo iz sveg glasa da nas svi čuju, da nas čuje Evropa koja je, čini se, gluva i slepa. Budite hrabri, istina je na vašoj strani. Beograde, danas pevamo za tebe,” uskliknuo je Teodorakis, a njegove reči dočekali su frenetični aplauzi okupljenog naroda među kojim su se vijorile grčke i srpske zastave.

 

1 COMMENT

  1. “Legendarni grčki muzičar” реторичар и комуниста. Ко би се други окупљао око културних радника и музичара и ко би их други плаћао, издржавао него “пролетери”.
    Жалосно је да Србија и данас, после свега, има заједнички језик само са левичарима целог Света.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here