EPA/Georgi Licovski
Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da Bosna i Hercegovina mora da opstane kao država i da o njenoj sudbini odlučuju pripadnici sva tri naroda jer, kako je ocenio, kad god su rešenja dolazila spolja nije bilo dobro.

– Bosna i Hercegovina mora opstati kao država i mora pre svega biti zadovoljna i dovoljna sama sebi, a ono što su sredstva u postizanju toga cilja, članstvo u ovoj ili onoj međunarodnoj asocijaciji, federaciji, da li je to Evropska unija, o tome će odlučiti ljudi u Bosni i Hercegovini – poručio je u predsednik Milanović na obeležavanju 32. godišnjice 108. pešačke brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) “Ravne Brčko”.

On je istakao da ta rešenja ne mogu dolaziti spolja, jer “kada god su dolazila iz Pešte, Beča, Beograda ili Brisela nije bilo dobro”, prenosi Hina.

– Hrvati, Bošnjaci i Srbi se moraju dogovoriti i iznaći zajedničko rešenje – poručio je Milanović. On je ocenio da je prethodni ratni sukob Bošnjaka i Hrvata u BiH jedna od većih katastrofa, ali i katastrofa za hrvatske nacionalne interese.

Dodao je da danas, bez obzira na neke pretnje i usijane glave, nema pretnje izbijanja ratnog sukoba u BiH.

5 COMMENTS

  1. U svetlu nedavnih političkih dešavanja na Balkanu, pitanje očuvanja granica bivših jugoslovenskih republika ponovo je postavljeno pod reflektor. Dok se većina bivših republika Jugoslavije vidi kao sveta i neotuđiva teritorija koja mora biti sačuvana, Srbija nailazi na otpor u svojim naporima da zadrži svoje granice netaknute.

    Srbija je suočena s izazovom odvajanja Kosova, čime je deo međunarodne zajednice priznao ovu teritoriju kao samostalnu državu. Međutim, u kontekstu pitanja očuvanja granica, Srbija postavlja legitimna pitanja: zašto se insistira na sacuvanju granica drugih republika, dok se Srbiji nameće deljenje i prekrajanje teritorije?

    Jedan od ključnih argumenata koji Srbi ističu je nefunkcionalnost Bosne kao države. Kritičari tvrde da u Bosni nedemokratski faktori poput međunarodnih intervencija, posebno uticaja anglosaksonskih i nemačkih sila, ometaju suverenitet i samoopredeljenje naroda. Kao primer, ističu se potezi koji se percipiraju kao pristrasni prema Muslimanima, koji koriste političke figure kako bi suprotstavili srpskim interesima, naročito u Republici Srpskoj. Postavljanje takvih figura, poput tzv. “Smitova”, bez legitimnog mandata po srpskom viđenju, dodatno produbljuje podele.

    Srbi dalje ističu da procesuiranje demokratski izabranih lidera, čiji stavovi nisu u skladu sa zapadnim interesima, predstavlja oblik političke represije. Ovakvi postupci, kako tvrde, podstiču atmosferu u kojoj se pokušava ukidanje srpske kulture i identiteta, dok se optužbe za genocid koriste kao sredstvo za političko isključivanje i stigmatizaciju.

    U svetlu istorijskih dešavanja na Balkanu, Srbi postavljaju pitanje zašto bi se Bosna i Hercegovina održavala kao entitet ako Jugoslavija nije mogla opstati. Ovaj argument zagovara ideju da bi svaka etnička grupa trebala da ide svojim putem, kako bi se postigla stabilnost i mir.

    Dok se rasprava nastavlja, jasno je da će pitanje očuvanja granica na Balkanu ostati ključno pitanje u regionalnoj politici. Dok se ne pronađe održivo rešenje koje zadovoljava sve strane, nestabilnost i konflikti biće prisutni u regionu.

    • Rusi u Ukrajnskom ratu ruše Bandinterovu komisiju o republičkim granicama u socijalističkim zemljama – one su u ex YU nastale na nekom sastanku komunista 1943 godine i za Srbe, zahvaljijući čijim pobedama u WW1 je nastala Jugoslavija, su neprihvatljive. Zato se Zapadu žuri, sa završi stvari na Balkanu pre pobede Rusa u Ukrajni.
      Zapad ne želi muslimansku državu na tlu Evrope, a struje u Nemačkoj koje još uvek ne mogu da prežale poraz u WW1 i WW2 (kao što je deda Analene Berbok) to pokrivaju protektoratom nad BiH, kao i Veliku Albaniju koja je postojala isključivo u periodu 1941-1944. Takođe, problem u BiH, za SAD, je srpski narod koji ne želi u NATO – cela kampanja na rasturanju Jugoslavije je imala za cilj ulazak svih država u NATO (što bi Srbi rekli – okupacija Balkana).
      Kada bi se NATO povukao sa Balkana – vrlo brzo bi svi narodi ex YU ponovo našli zajednički interes i lepo medjusobno saradjivali !!! Najnovija genska ispitivanja porekla su pokazala da su Hrvati, Srbi, Bosanci, Crnogodci i Makedonci skoro pa identični narodi !!!

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

  3. НЕ НЕ МОРА
    И НЕ НЕЋЕ

    СРБИЈА МОРА ОПСТАТИ КАО ДРЖАВА
    Р1244УН
    ТО ГАРАНТУЈЕ
    ПА АКО ТО НЕЋЕ ДА МОЖЕ
    ТАЈ ПРИНЦИП ИСТИ ЗА БИХ
    РЕПУБЛИКА СРБСКА МОЖЕ ДА СЕ ОДВОЈИ 🇷🇸
    ЗАШТО ? ЗАТО ШТО ЈЕ СИГУРНО БОЉА ДРЖАВА ОД албанског покушаја стварања државе тј ДИКТАТУРЕ ЗА ПРОГОН СРБА.
    У РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ МОГУ СВИ ДА ЖИВЕ БЕЗ ТЕРОРА
    ТО ЈЕ СТВАРНА ДРЖАВА
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here