EPA/Antonio Bat
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sklonio je sve biste sa Pantovčaka, potvrdio je portparol hrvatskog predsednika Nikola Jelić. On je rekao da su biste uklonjene prošle nedelje.

Na Pantovčaku su, između ostalih, bile biste kontroverznog zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, kralja Tomislava, pesnika Ivana Mažuranića, kao i biskupa Josipa Jurja Štrosmajera.

Tuđmanova bista poslednja je stigla u kabinet predsednika, 2015. godine povodom obeležavanja prve godine godišnjice mandata Grabar Kitarović. Ranije je tamo bila i bista nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali je nju uklonila prethodna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Jelić je rekao da je uklanjanje bista samo sprovođenje obećanja Milanovića, koji je u kampanji govorio da bistama nije mesto u kabinetu nego u muzejima.

– Bista Josipa Jurja Štrosmajera vraća se vlasniku – Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, dok će sve ostale biste koje su u vlasništvu Ureda predsednika do daljeg biti odložene u Uredu – rekao je Jelić i dodao da se s muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovara o mogućnosti da im se biste ustupe.

Milanović je ukinuo i “Tuđmanove mundire”, upečatljive crvene odore Počasne garde Hrvatske vojske.

– Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u verske ratove. Ja nisam u tom ratu – rekao je svojevremeno hrvatski predsednik.

2 COMMENTS

  1. Kad bih ja bio predsednik Republike Srbije iz predsedništva bih uklonio zastavu Eu, tek tada bi to bila Država Srbij!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here