Tanjug/AP
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović dodelio je počasne činove i uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima među kojima je i visoki oficir Ðuro Matuzović optužen za ratne zločine uglavnom nad srpskim stanovništvom u Orašju, pa je usledio protest Dokumente i porukom da je predsednik Hrvatske omalovažio pravosuđe BiH i uznemirio preživele žrtve.

“Protestujemo što je predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodelio počasni čin brigadnog generala Ðuri Matuzoviću, jednom od komandanata HVO-a, kojem se trenutno sudi za ratne zločine”, saopšteno je iz Dokumente.

Ističu da je dodeljivanjem ovog počašnog čina Milanović omalovažio rad pravosuđa susedne zemlje i uznemirava preživele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je 30. decembra 2016. optužnicu protiv Ðure Matuzovića i još osam osoba. Zbog njihovog hapšenja 2016. su, navodi se, protestovali Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete da su u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993., za vreme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području opštine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ ”Donja Mahala”, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okoline”, navodi se u saopštenju Dokumente.

Na teret im se, dodaje se između ostalog, stavlja i počinjenje zločina protiv čovečnosti – učestvovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivisano nacionalnim, etničkim, kulturnim i verskim razlozima, preneo je hrvatski portal Index.

1 COMMENT

  1. Nažalost niko svoje greške i sebe nevidi uvek vidimo šta drugi rade i to nam jako smeta kad mi to isto radimo to je za nas ponosno i časno svako na svoj način odlikuje Ratne zločince huškaše i ubice dece i starih nemočnih svaka strana to doživljava ko svoju pobedu i ponosi se stime nažalost ništa novo nije ni za njih ni za nas isto gov..o. smo svi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here