Predsednički kandidat DPS i aktuelni šef crnogorske države Milo Đukanović je najčešće u predizbornoj kampanji uoči drugog izbornog kruga pominjao tzv. “srpski svet” po uzoru na “ruski svet” i Srbiju kao najvećeg neprijatelja Crnoj Gori koja, kako tvrdi, ne bi mogla da se pomiri sa tim da Crna Gora pre nje uđe u EU, ali i Srbiji koja “pokušava da vlada zemljama regiona – Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Severnom Makedonijom”.

Đukanovićev protivkandidat na izborima u nedelju, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u intervjuu za BBC kaže: Kakav crni “srpski svet”.

O tome, ističe Milatović, pričaju ljudi poput Đukanovića koji su još u devedesetim godinama 20. veka.

Milatović je dugo objašnjavao sopstveni stav o inicijativi regionalne saradnje Otvoreni Balkan, služeći se upravo primerom Evropske unije koja je nastala iz regionalne saradnje.
Na opasku da je za njegove političke protivnike to projekat koji favorizuje Srbiju, a Crnu Goru dovodi u podređen položaj, Milatović objašnjava praktično.

– Mene samo zanima da voz kojim moji roditelji obilaze rodbinu u Beogradu ne stoji pola sata u Bijelom Polju, pa pola sata u Prijepolju. Ako to može da reši, apsolutno sam za Otvoreni Balkan – jasan je Milatović.

Na konstataciju da je Đukanovićem režim dobijao i dobre ocene iz Evrope, da nije ocenjivan kao diktatorski, a Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU, Milatović kaže da to ništa ne znači.

– To ništa ne znači. Za razliku od susednih zemalja, Crna Gora je u proces evrointegracija ušla bez velikih spoljnopolitičkih ili unutrašnjih problema, imala je mnogo lakši početak – naveo je Milatović i dodao:

– Mnogo je važnije zašto mi ta poglavlja nismo zatvorili. To nismo uradili jer smo najviše kaskali u vladavini prava i borbi protiv korupcije, a integracije su nam skoro zaustavljene od 2015. godine.

Na pitanje da li je razmišljao o tome da će Crna Gora biti nezavisna, Milatović kaže da u prvom trenutku nije, ali da je glasao na referendumu za nezavisnost.

– Smatrao sam da manji sistem može brže da napreduje, ali sam pogrešio u proceni koliko mali sistem može da bude privatizovan – jasan je Milatović.

4 COMMENTS

  1. Човјек који размишља ПОГЛАВЉИМА а не главом је политичка нула, али хајде, нека и та нула побиједи један дебели минус и то ће бити напредак.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here