Tanjug
Jakov Milatović

Crnogorski predsednik Jakov Milatović osudio je danas izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o zajedničkoj državi i dodao da je ona veoma loša.

– Jasno osuđujem tu poruku. Crna Gora je zaokružila svoju državnost i snažno trasirala evroatlantski put. Mi se radujemo da nam se BiH pridruži na tom putu i to je sve što imam da kažem – istakao je Milatović.

Milatović je to rekao u Podgorici, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Dodik je nedavno rekao da Srbi u ovom veku treba da “formiraju jedinstvenu državu, koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora, demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”, preneli su mediji u Bosni i Hercegovini.

Posle ove izjave, saopštenjem su se oglasili iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova navodeći da je ta zemlja nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne, kako kažu, retrogradnim idejama.

“Proveriti volju građana”

Nakon istupa crnogorskog ministarstva, Dodik je izjavio da reagovanje  na njegovu izjavu o “jedinstvenoj državi” pokazuje da pojedinci u Crnoj Gori smatraju da imaju “tapiju na volju većine i da je ta većina apriori protiv ujedinjenja”.

– Bilo bi zanimljivo proveriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao da pokaže za 50 ili 100 godina – rekao je Dodik.

Naveo je da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska čiji je on predsednik, imaju “iskustvo života u zajedničkoj državi”.

– Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja, ne mislim na prislini akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država – rekao je Dodik.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here