Tanjug
Jakov Milatović

Energija, koja je postojala nakon velike pobede na predsedničkim izborima, kada su građani jasno rekli kojim putem žele da ide Crna Gora, poprilično se razbila, kazao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, odgovarajući na pitanje da li strahuje od, eventualno, politički nestabine buduće vlade.

Prema njegovim rečima, “u tom smislu najveća je odgovornost na ovima koji su do sada vodili taj proces”, prenose Vijesti.

On je apelovao na mandatara Milojka Spajića i sve koji učestvuju u konsultacijama o formiranju Vlade „da proces učine transparentnijim i u skladu sa izbornom voljom“.

– Ja sam u načinu na koji sam posle velike pobede u Podgorici pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrata i Ujedinjenje, ali i GI URA, pokazao ono što građani žele, političku širinu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na predsedničkim izborima i to je bio trasirani put. Da li neko skreće sa tog puta, građani neka procene – kazao je Milatović, odgovorajući na pitanje da li oseća odgvornost prema ZBCG, s obzirom na to da je ta koalicija pozvala svoje galsače da ga podrže u drugom krugu predsedničkih izbora.

On je podsetio da nakon predsedničkih izbora nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore niti je, kako tvrdi, odlučivao o poslaničkoj listi PES. Milatović kaže da je time pokazao „principijelnost i novi nivo političke kulture“. To je, objasnio je, razlog zbog čega nije prisustvao sednici Glavnog odbora PES.

– Dao sam mandat u najkraćem mogućem roku, obavio transparentan, inkluzivan proces formalnih konsultacija i dao mandat mandataru za sastav 44. vlade, u roku koji je bio kraći od Ustavom predviđenog. Razumem da trenutno postoji neslaganje sa predlogom mandatara u delu sastava vlade, koji je on saopštio poslanicama i poslanicima sa izborne liste PES-a. Najveća odgovornost je na mandataru i ostalim političkim partijama koje učestvuju u konsultacijama o formiranju vlade. Crnoj Gori je potrebna politički stabilna vlada i nakon pobede na predsedničkim izborima, stvari je trebalo da idu tim tokom. Da li idu, neka građani odluče o tome – rekao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje da li postoji raskol u PES-u, Milatović je rekao da veruje u demokratski kapacitet tog političkog subjekta, kao i cele društvene javnosti.

– U PES-u postoje različita mišljenja. Ne možete jednom promovisati različitost mišljenja, a kada postoje, biti nezadovoljni time. Morate sa reči preći na delo. U potpunosti verujem u demokratske kapacitete PES-a i cele društvene javnosti – zaključio je Milatović.

2 COMMENTS

  1. Енергија је дошла од Срба у Црној Гори
    Сада ви искључујете све могућности за Србе, милов рецепт покушавате да провучете у другачијем паковању.
    Опет ће мањинска влада да се прави, то је превара гласачког тијела Црне Горе, па ван памети је да опет покушавате отворено да блокирате Србе у Црној Гори.
    Добијете изборе на основу Срба , ваљда вам то није јасно, идете по своје мишљење у енглеску и америчку амбасаду , једноставно ви сте страни плаћеници.

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here