EPA/Georgi Licovski

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je da bi to što se zvanični Vašington još ne oglašava povodom neprincipijelnih postupaka i kršenja dogovorenog od strane Kosova, više trebalo da zabrine Prištinu nego Beograd.

Milić je za Kosovo Onlajn rekla da je sada najvažnije da Beograd vrlo pažljivo dokumentuje sve primere nedoslednosti, pre svega nepoštovanja onog na šta se obavezala Priština, ali i EU, pa i SAD, i da istovremeno argumentovano pokaže sve na šta je pristao i pored vrlo bolnih ustupaka.

– Osim pitanja ZSO, ne treba zaboraviti koliko je za Srbiju bilo vrlo komplikovano, čak i sa aspekta poštovanja sadašnjeg Ustava, da se povuku policija i pravosuđe sa severa Kosova – istakla je Milić.

Ona je ukazala da je Beograd tu učinio ogroman ustupak u nadi da će kroz proces evropskih integracija biti postignuto i kompromisno rešenje i ocenila da ovako sadašnje ponašanje određenih zapadnih aktera zaista polako prelazi u ucenjivanje, a ne u dobru volju da se postigne kompromis.

Prema mišljenju Milićeve, vrlo je važan sutrašnji sastanak predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, koji organizuje Atlanski savet SAD, na kom će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ljudi u Srbiji ne shvataju da Atlanski savet SAD nije još jedan od saveta koje imaju mnoge zemlje regiona i sveta, uključujući i Srbiju koja nije članica NATO. Američki Atalanski savet je nešto posebno – ukazala je Milić.

Ona je istakla da je Atlanski savet SAD jedna od najuticajnijih i najbrže rastućih organizacija u SAD i da je, što je za Srbiju ključno, nadstranačka organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here