Unsplash

Naučnici koji se bave očuvanjem životne sredine već godinama upozoravaju da je Veliki koralni greben (Great Bareer Reef), jedno od najvećih prirodnih bogatstava Australije, ozbiljno ugrožen i da mu preti veliko izbeljivanje, odnosno propadanje.

Zbog burnog reagovanja domaće i svetske javnosti na ovu činjenicu, zaštita grebena je počela da se kotira veoma visoko u agendama vodećih političkih partija Australije.

Tako je Liberalno-nacionalna koalicija objavila da je Savezna vlada spremna da uloži do sada najveća sredstva u spasavanje Velikog koralnog grebena. Naime, najavljeno je da će biti izdvojeno čak milijardu dolara iz budžeta za poboljšanje kvaliteta vode, istraživanja i očuvanje grebena.

Vlada se nada da će ovo finansiranje značajno pomoći i australijskoj ekonomiji, pošto bi moglo da sačuva više od 64.000 radnih mesta i 6,4 milijarde dolara prihoda industriji turizma u ovom delu Kvinslenda.

Više od polovine sredstava biće usmereno na poboljšanje kvaliteta vode kroz sanaciju erozije, poboljšanje stanja zemljišta i smanjenje oticanja hranljivih materija i pesticida. Savezna ministarka za životnu sredinu Suzan Li rekla je da će paketom od milijardu dolara upravljati njeno ministarstvo i Uprava morskog parka Velikog koralnog grebena, te da će sredstva biti isporučena preko lokalnih zajednica i industrija, kao i preko tradicionalnih vlasnika zemlje.

Naši farmeri, turistički operateri i ribari su šampioni našeg grebena i mi ih podržavamo, kako na vodi, tako i na kopnu, kroz praktične strategije koje će značajno doprineti zdravlju grebena – rekla je ministarka.

Otkad je prošle godine Unesko upozorio da namerava da upiše Veliki koralni greben na listu prirodnih svetskih dobara “u opasnosti”, Savezna vlada se suočila sa pojačanim pritiskom da poveća napore za očuvanje ovog blaga. Iako je vlada uspela da trenutno spreči uvrštavanje grebena na listu, ovaj podvodni fenomen i dalje ima realne izglede da se uskoro nađe među ugroženim.

Komitet za svetsku baštinu zatražio je od Uneska da preduzme misiju praćenja, ali je ministarka Suzan Li rekla da oni još nisu posetili Australiju.

– Pisala sam Unesku i pozvala sam reaktivnu posmatračku misiju da dođe. Radujem se daljoj korespondenciji i njihovom najavljenom dolasku. Radujem se što će misija doći u Australiju i uveriti se kako naše zajednice naporno rade i praktikuju najbolje moguće načine za očuvanje grebena – rekla je Li za ABC.

Ona je najavila da će Saveznma vlada uskoro poslati izveštaj o tome kako se štiti greben, što je Unesko zatražio pre određenog vremena. Vlada je takođe saopštila da će sredstva za naučna istraživanja usmeriti na projekte kao što su sejanje korala, stabilizacija grebena, razvoj korala otpornih na toplotu i rad na prilagođavanju klimi kornjača i drugih morskih vrsta.

Premijer Skot Morison je rekao da Veliki koralni greben već ima “najbolje održavanje na svetu” i podsetio je da su pre odluke o novom finansiranju već izdvojene dve milijarde dolara za njegov plan održivosti – Reef2050.

Predsednica Uprave morskog parka Velikog koralnog grebena je upozorila da će stanje grebena nastaviti da se pogoršava ukoliko ne bude konkretnih klimatskih akcija. S njenim mišljenjem se slaže i lider opozicije Entoni Albaneze, koji je kritikovao vladu da “samo obećava, a ništa ne ispunjava”.

On je napomenuo da investiranje u očuvanje neće vredeti ukoliko se ne preduzmu hitni koraci da se uspore klimatske promene. On je u ime laburista, u predizbornom obećanju početkom januara, rekao da će za očuvanje grebena izdvojiti 163 miliona dolara ukoliko dobiju priliku da formiraju vladu.

Za koale 50 miliona

Predizborna obećanja uveliko pršte na sve strane, a očigledno je trenutno u fokusu prirodno okruženje. Liberali su tako u subotu objavili da će uložiti 50 miliona dolara u dugoročnu zaštitu prirodnih staništa i oporavak koala. Omiljene australijske životinje su ugrožene, a plan za njihovu zaštitu je najavljen još posle velikih požara početkom 2020, kada je stradao veliki broj koala. Međutim, stručnjaci za zaštitu životne sredine i u ovom slučaju smatraju da je pre svega potrebno učiniti nešto na sprečavanju klimatskih promena i zaustavljanju seče šuma u Australiji, jer su to ključni faktori koji doprinose sve bržem opadanju populacije ovih životinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here