Ž. Marković
Veselje uz vlaško kolo: Obavezno se igra 'Kokoana'

U vlaškom selu Mokranje nadomak Negotina je tokom nedavnih praznika organizovano novo druženje naših ljudi koji su došli na kraći odmor u zavičaj i onih koji su se vratili u rodni kraj i u njemu provode penzionerske dane posle decenija rada van matice. Mokranje je selo iz koga je oko 90 meštana na radu u inostranstvu, najviše po Evropi, ali ih ima i u Americi i Kanadi.

Okupilo se oko 120, uglavnom dijasporaca i meštana sela Mokranja, kao i gostiju iz susednih sela Kobišnice, Bukovča, Rečke, Veljkova, Mihajlovca, Radujevca. Druženje je upriličeno u turističkom parku Mokranjske stene, velikom i jedinstvenom letnjikovcu koji je najveći u Srbiji te vrste. Uskoro će vredni Mokranjci ovaj letnjikovac i dograditi. Mnogo meštana Mokranja je za praznike došlo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Francuske, Danske i drugih država. Druženju je prisustvovao i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin, a organizatori su mu zahvalili na dolasku i poručili da će im uvek biti veoma drag gost.

Obavezno dolazi iz Danske: Zoran Rašić

Zoran Rašić koji živi i radi u Danskoj kaže da uvek dolazi za Vaskrs i 1. maj, a ove godine je to bilo u nekoliko dana pa je sve spojio.

Lepše nego u Parizu: Zoran Pučulović

– Koliko god da je Helsinger daleko od Mokranja dolaske za ove praznike ne propuštam. Pogotovo u prethodne dve godine, kada je ovde organizovan prvomajski uranak uz muziku, hranu i piće. Ali najvažnije od svega toga je druženje, jer nas iz Mokranja ima svuda po svetu – kaže Rašić.

Penzije stekli u Sloveniji: Žika Mogoš, Živorad Blagojević i Mile Gicić

Njegove reči potvrđuje Zoran Pučulović, koji je došao iz Pariza.

Sve posećeniji: Turistički park

– Pošto živimo daleko od rodnog kraja na ovom druženju koristimo priliku da se malo opustimo, razmenimo mišljenja, da se nađemo sa familijom i igramo naše poznato vlaško kolo ‘Kokoanu’ – kaže Pučulović kroz smeh.

Mirko i Dragana Cvetković (u prvom redu) sa prijateljima

Dragan Petrović živi i radi u Frankfurtu, ali kad god ima vremena skokne do rodnog Mokranja, uglavnom za velike praznike.

Ljuba Spasić iz Beča

– Ove mokranjske miline u Frankfurtu nema. Ovo je raj na zemlji i najlepše je kada si kod svoje kuće, gde si se rodio. Ovde u rodnom Mokranju se osećam mnogo lepo, sa svih strana dopire miris bagrema, ptice cvrkuću i nema one svakodnevne buke kao što je na Zapadu. Nekako vazduh je drugačiji, a ujutro ustajem baš odmoran – ističe Petrović kome je društvo pravila Slađana Bulbić.

Zaljubljeni: Slađana Bulbić i Dragan Petrović

Na ovo druženje su došli i Žika Mogoš, Živorad Blagojević i Mile Gicić, penzioneri koji su radni vek proveli u Sloveniji. Iz Beča je stigao Ljuba Spasić koji je bio posebno raspoložen, a među brojnim zemljacima iz Frankfurta bili su i Mirko i Dragana Cvetković.

Sreta, Momče, Žika, Dragan, Slavko i Dragan – Lima

Vredna posluga

Da svi zemljaci koji su došli na druženje budu usluženi na najbolji način brinula se vredna posluga koju su činili Dejan, Živorad, Voja, Sreta, Momče, Žika, Dragan, Slavko i Dragan – Lima. Oni su bez prestanka bili između stolova i tek na kraju malo seli da se odmore, a kratku pauzu napravili su za fotografisanje.

Dragan, Oliver i Bojan

Divna priroda

Dragan Količić je iz Radujevca, a živi i radi u Frauenfeldu u Švajcarskoj.

– Pošto sam miljenik letenja paraglajderom, leteo sam i iznad Mokranjskih stena i mogu reći da je to divna panorama, pogotovo vodopad i krst koji je postavljen na sam vrh stena. Bio je to veoma lep doživljaj. Danas sam došao zajedno sa bratom Oliverom, ovde je divna priroda, lep dan, čist vazduh, kako se samo poželeti može – kaže Dragan, a uz njega i brata Olivera iz Mitelborna bio je i prijatelj Bojan iz Frankfurta u Nemačkoj.

Mile Jovanović Đino

Melem za dušu i pluća

– Ovakve divote nema nigde na svetu, naše Mokranje je okruženo šumama sa južne i severne strane, a na zapadnoj strani su Mokranjske stene sa predivnim vodopadom. Ovo je kao vazdušna banja, melem za pluća. Na istoku se Mokranjska reka uliva u Timok, koji dalje teče ka Dunavu. Polako stiže leto, a sa njime i naši dijasporci i skoro svakog vikenda ovde u parku pečemo poneko prase ili jagnje, domaća salata crni i beli luk, dobra muzika i crno vino za dušu. Raj na zemlji – u dahu priča Mile Jovanović Đino, koji živi i radi u Frankfurtu.

Vodopad je biser Mokranjskih stena

Vodopad i stene

Nedavno je osnovano Udruženje meštana Mokranjske stene koje vodi brigu o Mokranjskim stenama, prelepom vodopadu i o Turističkom parku koji se nalazi u podnožju Mokranjskih stena.

Na najvišoj litici stena je postavljen 12 metara visok časni krst, na šta su Mokranjci veoma ponosni. Kroz Mokranje prolazi i biciklistička Evro ruta, tako da se u Turističkom parku zaustavljaju brojni turisti i idu u razgledanje vodopada, pa čak i do časnog krsta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here