Z. Raš
Zoran Milivojević

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je za Euronjuz Srbija da je sazivanje i održavanje javne sednice Saveta bezbednosti UN uspeh Srbije, a da se najveći značaj ogleda u činjenici da su se i zemlje koje priznaju i one koje ne priznaju Kosovo složile da je stanje na terenu zabrinjavajuće i da je sada “loptica na strani Zapada” zbog čega očekuje određene mere protiv Aljbina Kurtija kako bi se sprečila dalja eskalacija.

– To je sasvim sigurno uspeh Srbije i uspeh je ocena da ima mesta debati – da stanje na KiM nije dobro i da krivicu za to snosi prištinska strana. To je za nas najvažnije – rekao je Milivojević.

On je istakao da je ovo prva hitna sednica u novijoj istoriji rešavanja kosovskog pitanja, te podsetio da su se do sada održavale redovne godišnje – prvo četiri, pa se spalo na dve.

– Ovo je prva hitna sednica i njen najveći značaj za Srbiju i pitanje KiM što je ona prihvaćena, sazvana, što je održana i što je generalni zaključak i onih koji podržavaju kosovsku nezavisnost i onih koji nisu priznali, da je stanje na terenu ipak zabrinjavajuće i da je neophodno da se na to raguje – naveo je Milivojević.

Hitna i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, održana je sinoć u Njujorku, a na sednici se obratio predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da su tekući događaji i aktivnosti Prištine takve prirode da bi mogli da izazovu veliku štetu. Kako je dodao, razlog za zahtev za sazivanje sednice je potez Centralne banke Kosova kada je odlučila da od 1. februara zabrani platni promet u dinarima na KiM. Poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji, smatraju da je sazivanje sednice SB UN uspeh Srbije, a navode i da je jednostranom odlukom ukidanja dinara, Priština sebi dala autogol.

Da je sazivanje i održavanje i to javne sednice Saveta bezbednosti UN uspeh Srbije smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Niko nije, dodao je sagovornik Euronews Srbija, osporio da su mere i akcije privremenih institucija kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa dinarom proizvele dodatnu nestabilnost i da predstavljaju opasnost za mir i bezbednost. Dodaje i da je uspeh što je sednica bila otvorena za javnost, te da se zahtevom za zatvorenom sednicom pokušalo da “stvari ne izađu na videlo, ali ovako je ta tema dobila globalni karakter”.

– To kažem zbog toga što je u nadležnosti Saveta bezbednosti upravo pitanje mira i bezbednosti i po tom osnovu je i sazvan. Dakle, to je najvažniji rezulatat i što je sazvana na osnovu zahteva Srbije. To je potvrda nadležnosti SB i potvrda nadležnosti UN i dalje za KiM, u skladu sa Poveljom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244 koja je na snazi i koja je obavezujuća – istakao je Milivojević.

Govoreći o posledicama održavanja sednice SB UN o Kosovu, Milivojević kaže da iz svega ovoga treba da proistekne i određeni angažman međunarodne zajednice i onih koji su, kako je istakao, “prisutni na terenu”.

– Prvo odgovornost i angažman onih koji su prisutni na terenu da štite mir i bezbednost, a to su institucije UN – UNMIK i Kfor. U ovom kontekstu je veoma važno izlaganje predstavnice UNMIK Karolin Zijade, koja je ocenila da su na dole ugroženi mir i stabilnost i da su jednostrani potezi prištinske strane tome doprinele i da to proizvodi situaciju zbog čega je neophodno da se reaguje – kaže i dodaje i da su s druge strane, i oni koji podržavaju prištinsku stranu, pre svega Amerika, Velika Britanija i Francuska na neki način pokazali da i oni ne podržavaju njihove mere i akcije.

Komentarišući naredne korake, nekadašnji diplomata kaže da je sada “loptica na strani Zapada”, te da očekuje da će prema Kurtiju biti sprovedene određene mere kako bi se sprečila dalja eskalacija.

– A dalja eskalacija može da se spreči da on do kraja ne može i ne bi smeo da nastavi sa primenom ove mere oko dinara i drugih represivnih mera, računajući i one upade u zdravstvene stanice itd. Evidentan je i pritisak da se obnovi dijalog, ali da se obnovi dijalog sa temom Zajednice srpskih opština. To sasvim sigurno će proizaći iz ovoga u narednom periodu. Potpuno je jasno da nema nastavka dijaloga bez te teme. Bez toga se dalje ne može – podvukao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, za naredni period je nedvosmislena odgovornost za stanje na terenu i ugorožavanje i položaja srpskog naroda i mira i bezbednosti “ne samo na prištinskoj strani, nego i na onim centrima na Zapadu, pre svega koji nečinjenjem ili podrškom toj strani takođe ugrožavaju mir i stabilnost na tim prostorima”.

3 COMMENTS

  1. Zasto svi ama bas svi lazete nas narod da li bili politicari,vlast,opozicija,analiticari,novinari diplomate.Cuj sada ocekujemo da EU uvede mjere prema Kurtiju,kakve mjere kada Kurti radi sve po Zapadnom modelu.Samo sto ste predali registarske tablice oni su poskidali sa opstina zastave Srbije i UN i postavili zastavu Kosova pa izbacuju dinar.A vi pricate o nekim mjerama protiv Kurtija .Nebi me iznenadilo da i Jug Srbije jedno jutro osvane sa zastavala Kosova i Albanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here