EPA/Georgi Licovski
Milo Đukanović

Istorijski trenutak na izborima Crnoj Gori dogodio se krajem avgusta prošle godine, a o tome su pisali gotovo svi regionalni mediji. Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) izgubili su na parlamentarnim izborima, a dosadašnji prvi čovek države koji je dominirao tom državom čitavih 30 godina, više neće biti na vlasti.

Nova Vlada Crne Gore izabrana je tri meseca posle parlamentarnih izbora. Od tog momenta Milo se nije često oglašavao u javnosti. Držao se uglavnom van “radara”, ali pojedini događaji koji su usledili u Crnoj Gori pokazuju da bi njegov uticaj navodno mogao da bude veći nego što se čini.

“Vraćam se u državnu vlast”

Smena Leposavića, Milov povratak na vlast?

Smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvesna samo ako Milova Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nisu potvrdili da će za to i glasati.

Predlog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića za razrešenje Leposavića je odgovorna odluka, koja može imati višestruke posledice – od jačanja ugleda predsednika Vlade, pa do toga da će možda morati da podnese ostavku, pišu “Vijesti”. U tom slučaju možda postoji mogućnost i povratka na vlast Milove partije DPS.

Milo Đukanović je krajem januara ove godine ponovo izabran za predsednika Demokratske partije socijalista (DPS), pri čemu je bio jedini kandidat za čelno mesto u partiji. To je jasno pokazalo da je njegov uticaj u partiji i dalje veliki, čak i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine. To pokazuje da se ništa neće promeniti u skorije vreme i da su nova previranja u Crnoj Gori moguća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here