EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

“Crna Gora nije odustala od potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom države”, izjavio je crnogorski predsednik Milo Ðukanović i dodao da SPC nema nikakva posebna prava u Crnoj Gori.

– Ugovor nije nikakav imperativ SNP-a, to je interes svake odgovorne vlasti uključujući i DPS, kao raniju vlast. Samo je imperativ da taj ugovor mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu sa mitomanskim interpretacijama istorije čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava – rekao je Ðukanović.

Siguran je kaže da države neće potpisati ugovore o kakvim, kako je rekao, mašta SPC.

– Sa tezom da dokaže da je Crna Gora srpska, teokratska država kojom bi trebalo da upravlja SPC, za šta su podršku dobili i izborom vlade u Ostrogu – kaže Ðukanović.

Govoreći o popisu stanovništva, crnogorski predsednik je rekao da je to zakonska obaveza, koja je, kako tvrdi, prošle godine propuštena zbog nezdrave atmosfere i srpskih medija.

– Zakon o popisu treba da definiše sve uključujući i tačan datum njegovog održavanja. Tu priliku smo propustili prošle godine jer se popisi održavaju svake 10 godine. Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srpski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori – tvrdi Ðukanović.

On je rekao da Zakon o popisu koji je usvojila odlazeća vlada treba dopuniti jer nisu sadržani svi neophodni elementi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here