EPA-EFE/Igor Kupljenik
Milo Đukanović

“Crnogorski predsjednik Milo Đukanović zloupotrebio je diplomatski pasoš da bi otvorio privatni trast u ofšor zoni”, rekla je poslanica Demokrata Tamara Vujović, dok je ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović pozvao Demokratsku partiju socijalista (DPS) da objasni takvo postupanje.

– Koji je to državni posao otvaranje trasta? Nismo se do sad sreli s ovakvim slučajem. Da li je neko zloupotrijebio diplomatski pasoš da otvori trast? Morate da objasnite na koji način je diplomatski pasoš korišćen za otvaranje trasta – rekao je Radulović poslanicima DPS-a u Skupštini.

On je podsetio na Zakon o putnim ispravama kojim je definisano da se diplomatski pasoš izdaje državnim funkcionerima, službenicima i nameštenicima “radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka, u skladu sa međunarodnim ugovorima”.

Vujović je navela da su izneseni dokazi o prilaganju ovjerene dokumentacije prilikom uspostavljanja trasta, a to je diplomatski pasoš predsednika države.

– Nije valjda da se diplomatski pasoš može koristiti da se osnuje privatni trast, da se u pet država i četiri sloja zamaskira vlasništvo nad eventualno zaštićenom imovinom – kazala je Vujović.

NVO MANS je u nedelju objavio da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here