Tanjug/AP
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da “velikosrpski nacionalizam želi da iskoristi geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života”.

On je gostujući na televiziji RTL kazao da je reč o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu.”

– Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i verski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom delu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru. To je u 90-im doživelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 ljudi. Sada, verovatno podstaknuto geopolitičkim promenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema “velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu – rekao je Đukanović.

Upitao ko stoji iza toga, rekao je “nema dileme, državni vrh Srbije”.

– Poznato je da je ideja velike Srbije stara jako dugo, vezujemo je za vreme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvek je Crna Gora poželjan plen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom – ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni deo da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu – rekao je predsednik Crne Gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here