Tanjug/AP
Ne odriče se vlasti: Milo Đukanović

U crnogorsku predsedničku trku 19. marta ušao je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i tako posle poraza na parlamentarnim izborima pokazao da ne želi da se preda i da hoće još jedan mandat šefa države u političkoj karijeri dužoj od tri decenije.

Dilemu javnosti o svom učešću na predsedničkim izborima razrešio je dva dana uoči zatvaranja liste kandidata protekle ponoći. Njegovu kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji su predali predstavnici DPS, dva dana uoči zaključenja liste za učešće na predsedničkim izborima. Politički analitičari, sagovornici “Vesti” smatraju da je Đukanoviću kandidatura bila imperativ da bi sačuvao imunitet koji uživa kao predsednik.

Analitičar Vladimir Pavićević ukazuje da je pre mesec dana znao da Milo Đukanović mora da se kandiduje. Naš sagovornik je uveren da će na izborima 19. marta sadašnj šef države postati izborni gubitnik.

– On ide na sve ili ništa i ova izborna trka je za njega, pre svega borba za imunitet i za očuvanje primata u njegovoj partiji – kaže naš sagovornik.

Problem za DPS, čiji je Đukanović lider je, kaže Pavićević, što je on danas jedan od slabijih kandidata koje je DPS mogao da istakne na predstojećim predsedničkim izborima.

– Mnogi se pitaju kako to da DPS na izbore za predsednika države izlazi sa jednim od najslabijih mogućih kandidata – ukazuje naš sagovornik.

Pavićević smatra da će na predsedničkim izborima 19. marta i 2. aprila doći do “potpunog razvlašćivanja” Mila Đukanovića i njegovog DPS.

– To je raspoloženje građana. Ljudi danas naveliko komentarišu da je Milo jedan oronuli političar i sigurni izborni gubitnik – zaključio je Vladimir Pavićević.

Da se Đukanović ne predaje pokazao je u obraćanju novinarima izjavom da u izbornu trku ulazi s namerom kao i do sada da pobedi što ubedljivije i što pre. Cilj mu je, kaže, pobeda u prvom krugu, ali je spreman za ceo izborni proces, pa ako dođe do drugog kruga,veruje da će opet pobediti.

Đukanović se bori da sačuva imunitet koji uživa kao predsednik, kaže za “Vesti”, ocenio je za “Vesti” istoričar Aleksandar Raković.

– To je za Đukanovića egzistencijalno pitanje . Uprkos tome što njegova Demokratska partija socijalista svuda gubi, Đukanovića ne smemo da potcenimo. Potreban je konačan trijumf nad njim na predstojećim predsedničkim izborima – kaže Aleksandar Raković.

Na izbornu crtu sigurno staje lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i poslanice Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković. Kandidaturu objavio i lider Demokrata Aleksa Bečić, koji najavljuje da će u ovoj predsedničkoj trci učestvovati pod sloganom: “Časti mi”. Odbijena je kandidatura predsednika Pokreta Evropa sad, nekadašnjeg ministra finansija u vladi Zdravka Krivokapića i Milojka Spajića zbog sumnje DIK da ima dvojno državljanstvo, crnogorsko i srpsko. On je najavio tužbu, dok se u delu javnosti spekuliše da je DIK ovakvu odluku doneo zbog Đukanovićevog straha od Spaićeve popularnosti. Zato je kandidaturu istakao njegov saborac, jedan od lidera Pokreta, takođe bivši Krivokapićev ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji je na Tviteru kao “neverovatan uspeh” istakao da je za svega četiri, pet dana za njega prikupljeno 22,288 potpisa podrške! Najavio borbu za pravedniju i bogatiju državu.

U ime grupe građana u trku hoće Nikšićanin Željko Matijašević, ali i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidatima za predsednika neophodan je 8.101 potpis podrške, a DIK će, kako je najavljeno, listu kandidata za predsednika objaviti do 3. marta.

Mandić najozbiljniji kandidat

Vladimir Pavićević smatra da je najozbiljniji kandidat za novog predsednika Crne Gore u ovom momentu Andrija Mandić.

– On ima veoma ozbiljnu kampanju, dobre poruke i favorit je za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima – ocenio je naš sagovornik.

Mandat do 2028. godine

Predsednik Crne Gore se bira na pet godina. Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, biće održan drugi krug izbora kroz 14 dana, odnosno 2. aprila, a učestvovaće dva kandidata sa najvećim brojem glasova. Na prethodnim izborima 15. aprila 2018, učestvovalo je sedam kandidata, a Đukanović je pobedio u prvom krugu sa 53,9 odsto glasova od izašlih birača, a posle parlamentarnih izbora 2020. njegov DPS morao u opoziciju.