EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Predsednik Milo Đukanović izjavio je da nakon 10 meseci od promene vlasti Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini u kojoj se, kako tvrdi, dve trećine te strukture na vlasti drži “srpskog nacionalizma i važni su im ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu”.

Đukanović je to rekao na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

Ipak, uveren je u dinamično kretanje u pravcu cilja priključenja EU i zato je njegova DPS i druge opozicione stranke odlučila da svoju sumnju umanji i da dozvoli da se vidi kako će nova vlasti raditi.

– Nakon 10 meseci mi se čini da vladajuća koalicija pokazuje sklonost da usvoji evropske vrednosti koje će garantovati da se Crna Gora dinamično kreće na putu evropskih integracija, ali mi se čini i da se najveći deo vladajuće koalicije, odnosno dve trećine te strukture na vlasti drži srpskog nacionalizma i važni su im ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu – ocenio je Đukanović.

Rekao je i da su se “strukture moći prošle godine u avgustu promenile”.

– Logično je da se ljudi umore od jedne strukture na vlasti toliko dugo, a u poslednjih 10 meseci na vlasti je nova struktura moći. Mi smo ih dočekali sa nepoverenjem, zato što su do tada bili protiv nezavisnosti Crne Gore, članstva u NATO-u i protiv svih reformi – naveo je Đukanović.

Dodao je da su nekoliko dana nakon izbora čelnici partija koalicije na vlasti potpisali sporazum kojim se obavezuju na poštovanje svih vrednosti važnih za evropske i NATO integracije.

Ne mogu, istikao je, da budu uspešni u ostvarivanju tih ciljeva.

– Kada smo izgubili rekli smo da ćemo nastaviti da se borimo u političkoj areni i protiviti se ako pokušaju da promene strateška opredeljenja Crne Gore. Sada se borimo u političkoj areni, ali ja sam optimista – naveo je, između ostalog, Đukanović, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Rekao je i da je tokom devedesetih Crna Gora bila jedina zemlja u regionu koja “nije učestvovala u ratovima, što je uspeh, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju”.

– Nijedna država bivše Jugoslavije nije stekla nezavisnost bez rata, i zato je Crna Gora veoma ponosna na činjenicu da je to postigla 2006. godine bez rata – rekao je Đukanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here