EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Nakon što su Crnogorci sa Kosova na nož dočekali zvaničnu posetu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića samoproklamovanoj državi, to je, u ime Srba iz Crne Gore učinilo i više desetina intelektualaca i nevladinih organizacija. Svi su jednoglasni u oceni da je Đukanović time “uprljao obraz” većinskoj Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savet Crne Gore u saopštenju navodi da je Milo Đukanović upravo tokom posete Prištini pokazao da srpski narod u ovoj državi živi u “u neprijateljskom ambijentu kao nepriznat i neuvažen”.

– Đukanović je podržao zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savet Evrope “u ime svih građana Crne Gore”, mada je svima, a njemu posebno, jasno da Srbi kao relativno većinski narod to ne prihvata. Uostalom, to su predstavnici režima otvoreno i rekli. Bivši premijer Duško Marković je u Prištini saopštio da i pored toga što 85 odsto građana Crne Gore ne podržava samoproglašenu državu, vlast u Crnoj Gori ima svoju viziju da potvrdi ovu skandaloznu i nelegitimnu odluku koja očigledno govori o nepoštovanju volje ogromne većine građana Crne Gore – ističe predsednik ovog Saveta dr Momčilo Vuksanović.

Dodaje i da za Srbe u Crnoj Gori nije problem samo “odnarođena vlast”.

– Ni političke stranke za koje glasa srpski narod, a koje obavezno nastupaju bez srpskog predznaka, ne poštuju volju i sabornost srpskog naroda i građana Crne Gore koja je nesumnjivo pokazana na veličanstvenim litijama kao jedini znak osvajanja slobode posle višedecenijske torture nedemokratskog režima. Zato je neophodno okrenuti se interesima tradicionalne Crne Gore i srpskog naroda dok još ne bude kasno. Neobično važno je sačuvati jedinstvo pobedničke grupacije sa poslednjih parlamentarnih izbora, bez obzira na različita mišljenja, tumačenja i ponašanja, jer se jedino na taj način može u nekom skorom vremenu postići konkretan rezultat – poručuje dr Vuksanović.

Ovog mišljenja je i Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore.

– Milo Đukanović je ovom posetom učinio sve kako bi uprljao obraz većinskog naroda u Crnoj Gori, jer na perfidan način pokušava da kulturno blago Srba i Srpske pravoslavne crkve prenese u “naručje” tzv. vlade Kosova. Ovo nije prvi put da svojom spoljnom politikom čini sve kako bi poništio postojanje većinskog naroda u sopstvenoj državi. Zbog toga Srbi iz Crne Gore ne priznaju spoljnu politiku koju vodi, kao što nikad nisu i neće priznati nezavisnost Kosova – ističe Novica Đurić.

Publicista i autor više monografija o istoriji Crne Gore, Jovan Markuš, nekadašnji gradonačelnik Cetinja, kaže da je odlazak Đukanovića na Kosovo samo “još jedan u nizu izdajničkih poteza”.

– Nikad ne treba zaboraviti kako se ponašao tokom bombardovanja zajedničke države 1999. godine. I to su zapadni političari otkrili. Zbog svega što je do sada uradio Đukanović je izdajnik koji mora da se nađe na spisku svih onih koji su izdali interese svoje otadžbine. To se posebno odnosi na prihvatanje lažne države Kosovo, jer zaboravlja da su se i njegovi preci 1912. i 1913. borili za oslobođenje upravo te teritorije – ističe Markuš.

Lopovluk na svakom koraku

Komentarišući značaj koji je Đukanović dobio na Kosovu, Markuš kaže da se “kiti tuđim perjem”.

– Dodeljeno mu je priznanje zbog prihvata izbeglica tokom agresije NATO, kao da su ih on lično ili njegova partija dočekivali i zbrinjavali, a ne narod koji ih je prihvatio kao što bi i sve druge koji su u nevolji. O njegovim pravim zaslugama najbolje govori hapšenje tužioca Vesne Medenice. Gde god da “zagrebete” u Crnoj Gori, svugde je kriminal i lopovluk, a ništa nije moglo da se radi bez Đukanovićevog aminovanja – naglašava Markuš.

“Još samo da nam stave žute trake”

Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore, ističe da je položaj Srba poslednjih 30 godina nepodnošljiv, a na sceni je situacija koja je najsličnija onoj iz 1948.

– Tada je bio otvoren lov na sve one koji su podržavali Ruse i Staljina, a danas je to isto, ali samo usmereno ka Srbima. Ostaje još samo da nam podele žute trake pa da završe posao, jer Srbi i dalje ne mogu da se zaposle čak ni kao portiri u državnim institucijama. I ta mesta su namenjena isključivo za podobne, ali i za nacionalne manjine koje iz interesa podržavaju Đukanovića i njegov režim – ističe Đurić.