Tanjug

Deonica Surčin – Obrenovac biće završena 19. decembra i autoput „Miloš Veliki“ će preko Surčinske petlje biti na samo pet minuta od Koridora 10 i Beograda, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

„Danas smo odlučili da pokažemo građanima Srbije gde ćemo se uključivati na autoput Miloš Veliki i to će upravo biti ova petlja Surčin. Od 19. decembra, kako je rekao potpredsednik kineske CRBC kompanije, kada idemo na Miloš Veliki ovde ćemo se uključivati. Mi smo praktično pet minta od Koridora 10, to jest autoputa Beograd – Zagreb“, kazala je Mihajlović.

Doveli smo auto-put „Miloš Veliki“ na pet minuta do Beograda, naglasila je ministarka.

Mihajlović je rekla da će Srbija sa otvaranjem deonice Surčin – Obrenovac od 17,6 kilometara imati autoput u dužini od 120 kilometara do Preljine.

„Od kada je putarina pocela da se naplaćuje na autoputu Miloš Veliki, od 1. septembra, prošlo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobraćajna nesreća“, rekla je Mihajlović dodajući da je taj podatak juče dobila.

Fizička realizacija deonice Surčin – Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto.

Deonica je podeljena na pet sektora.

Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica – Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčn povezuje novu trasu autoputa sa obilaznicom odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Do petlje Surčin, dok se ne izgradi autoput Novi Beograd – Surčin, moći će da se dođe preko isključenja sa autoputa Beograd – Zagreb posle beogradskog aerodroma, kao i preko Banovog brda i Ostružnice preko Ostružničkog mosta.

Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa autoputem „Miloš Veliki“, kao i sa starim obrenovačkim putem.

Autoput Surčin-Obrenovac omogućiće spajanje autoputa „Miloš Veliki“ sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin – Obrenovac bude završena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca.

Vrednost radova na deonici Surčin-Obrenovac 233,67 miliona dolara.

Investitor su Putevi Srbije, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Projekat izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Most na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija China Communications Construction, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara.

Taj most je u junu ove godine spojio obalu u Boljevcima i obalu u Bariču.

Završeni su svi betonski radovi i trenutno se izvode radovi na hidroizolaciji i asfaltiranu kolovoznih traka preko mosta.

Raspon između stubova na mostu je 275 metara.

Realizacija na mostu je već od 96 odsto i kompletni radovi na mostu biće završeni do kraja oktobra.

Zajedno sa već otvorenim deonicama Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina povezaće ceo potez autoputa od Beograda do Preljine u dužini od 120 kilometara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime