Tanjug
Predsednik SNS Miloš Vučević

Lidera SNS, Miloša Vučevića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je za mandatara za sastav nove srpske vlade, obrazlažući da mu poverenje ukazuje imajući u vidu da je obavljao odgovorne dužnosti i pokazao da poseduje posvećenost i stručnost. Vučević, inače, slovi kao jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije, a poslednjih godinu i po dana je bio na funkciji potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane.

Novi mandatar je nedavno rekao da nova vlada mora da donese novu energiju, nova lica, snagu, novi optimizam i volju da se bori sa predsednikom, sa skupštinom, za Srbiju, za sve njene građane.

– Da oni koji će biti deo kabineta budu svesni odgovornosti. Sebe vidim kao deo tima, na kojoj god da sam poziciji, klupi za rezerve ili na tribinama – rekao je tada.

Rođen je 1974. u Novom Sadu, a potiče iz poznate advokatske porodice. Osnovnu školu “Vasa Stajić” pohađao je u rodnom gradu, a gimnaziju “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999, sa prosečnom ocenom 8,84, a advokaturom se bavio u porodičnoj kancelariji. Za gradonačelnika Novog Sada biran je tri puta uzastopno u septembru 2012, 2016. i 2020, godine što se dogodilo prvi put u istoriji tog grada. Nakon parlamentarnih izbora 2022, izabran je za potpredsednika Vlade i ministra odbrane. Za predsednika Gradskog odbora SNS u Novom Sadu biran je 2011. i 2017, potpredsednik SNS postaje 2021, a maja 2023. predsednik stranke. Kada je preuzeo tu funkciju od Aleksandra Vučića rekao je da se partijska politika neće menjati i da SNS ostaje motor razvoja Srbije.

Dobitnik je više priznanja, među kojima 2014, povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije i nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”, kao lider gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dobitnik je priznanja Bela golubica u okviru programa Tesla Global foruma. Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske i priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života. Najveće priznanje SPC, Orden Svetog Save drugog stepena i to za veliki doprinos poboljšanju uslova rada u predškolskim ustanovama i ustanovama obrazovanja, kao afirmaciji uspešnih učenika Grada Novog Sada, dobio je 2022.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su mu omiljene. Strastveni je ljubitelj fudbala i sporta, a slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu. Pre par godina se na Instagramu pohvalio da je sa mlađim sinom upecao šarana teškog više od 20 kg.

Govori engleski jezik. Jednom prilikom je rekao da je njegova najvažnija titula u životu zove “tata”. U skladnom je braku, dve decenije, sa Majom koja radi u jednoj predškolskoj ustanovi u Novom Sadu. Imaju dva sina, Mihaila i Danila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here