Milosavljević: Biće nam bolje krajem 2010.

0

Veruje u bolje sutra za Srbe: Ministar trgovine Slobodan Milosavljević
 

"Prosečan građanin to još ne oseća, ali trendovi su pozitivni i, konačno, krajem 2010. možemo očekivati prva poboljšanja standarda i kupovne moći", poručio je Milosavljević u intervjuu za "Novosti".

 

On je ukazao da je u narednom periodu realno očekivati pad cena, izuzev sezonske hrane na pijacama, navodeći da je bitno da posle martovskog udara miruju cene struje i komunalija.

Na pitanje o mogućem povećanju PDV-a, on je rekao da "ako povećamo PDV poništićemo sve pozitivne pomake koje smo postigli u prva četiri meseca ove godine, oslabila bi kupovna moć građana, a privreda bi bila dodatno destimulisana".

 

On je naveo primer Hrvatske, koja je digla PDV na 23 odsto, a nije napravila nikakav pomak u punjenju budžeta, ali je naglasio da ni smanjenje PDV-a nije realno.

Milosavljević smatra da je dobra ideja da privrednici preuzmu upravljanje u nekim posrnulim preduzećima.

 

"Ljudima koji su se dokazali u određenim biznisima trebalo bi dati, ne fabrike i firme na upravljanje, već zadatak da naprave programe i mere za izlazak određenih preduzeća iz krize ili pokretanje proizvodnje u delovima Srbije koji su u najtežoj situaciji. Ali, Vlada je ta koja treba da donese konačnu odluku", rekao je on.

 

"Spustiti cenu goriva bar za 10 dinara"

Što se tiče cene goriva, on smatra da bi je do početka leta trebalo spustiti "za minimum 10 dinara", kako bi sprečili velike gubitke budžeta, jer u turističkoj sezoni i do milion vozila prođe preko naše zemlje, a u njih neće biti sipan "srpski benzin" jer je trenutno najskuplji u regionu.
Milosavljević je rekao da o promeni politike visokih akciza nema konsenzusa i da su tri su moguća rešenja – smanjenje akciza, izmena formule za obračun cena goriva i da NIS smanji rafinerijsku cenu prerade nafte. Radna grupa se sastala nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

 

On je naveo da su oko odmrzavanja plata i penzija mišljenja u Vladi podeljenja, istakavši da lično mislim da za to još nije vreme.

 

Što se tiče najave paketa novih mera protiv krize, Milosavljević misli da aktiviranje tih mera neće biti potrebno i ocenjuje da se grčka kriza neće preliti kod nas.

 

"Jedina potencijalna ‘opasnost’ potiče od grčkih banaka u Srbiji, pri čemu one stabilno posluju i imaju bolje i kvalitetnije plasmane nego u Grčkoj i Bugarskoj. NBS i Vlada imaju plan u slučaju da dođe do problema u tim bankama, kako da se obezbedi likvidnost i da nijedan građanin ne bude oštećen", rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here