MILOVANOVIĆ

0

 

Pod uslovom da je ovo predanje deo porodične istorije, a ne samo jedna legenda, do bližih saznanja o kretanju Milovanovića možemo doći upravo preko njihovih srodnika u daljim korenima – Lazića i Jozića.
 

Inače, u Skobalju, naselju na Carigradskom drumu, Milovanoviće – prema istraživanjima iz 30-ih godina 20. veka – nalazimo samo u sklopu Ćertića, sa slavom Đurđic, kojima pripadaju i Aćimovići, doseljeni iz Azanje. Ćertića, ali sa slavom Petrovdan, ima i u Kusatku, blizu Skobalja, ali se za njih navodi da potiču sa Kosova.
 

Kao i g. Draganu, i nama se tu "gubi trag", pa smo se okrenuli Lazićima i Jozićima – podaci koje nalazimo o njima bacaju svetlo i na porodičnu istoriju Milovanovića.
Lazića u Skobalju, potomaka Laze, jednog od tri brata iz predanja o poreklu Milovanovića, bilo je sredinom prošlog veka tek desetak kuća, sa slavom Jovanjdan, ali su njihovi stari živeli ranije između Male Krsne i Vranova i u Skobalj se doselili s familijom Vidak, pošto su jedno vreme boravili u Gaju, danas Staro Selo.

 

 

Lazići u obližnjem Velikom Orašju su doseljeni iz Desimirovca, kod Kragujevca, dok se za one u Umčarima, u Pomoravlju, sa slavom Sv. Jovan – kojih je sredinom 20. veka bilo 12 kuća – kaže da su im preci doseljeni sa Kosova. Prema mutavdžijskom zanimanju predaka, možda im je sekundarno prezime bilo Mutavdžić.
 

Potražili smo i Joziće, u Goloboku, blizu Žabara, u Šumadiji, i otkrili podatak koji potvrđuje predanje – da je zabeleženo 15 kuća Jozića sa slavom Jovanjdan, poreklom sa Kosova. Oni su prezime dobili po dedi Jozi, serdaru kod kneza Miloša, ali je, kad je "nešto skrivio knjazu", bio proteran u Kosmaj, pa čak u Mačvu, ali se kasnije vratio u Golobok.
 

Zajedničko svim trima porodicama je da su sa Kosova i da slave Jovanjdan, kao i da su u burnim vremenima dva srpska ustanka bili ili u bežaniji ili, po kazni, upućivani preko, u Vojvodinu. Ali, koja im je zajednička porodica iz koje su potekli odgovor će dati neka mnogo opsežnija istraživanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here