Zvezdara Teatar
Nenad Jezdić

Kapitalno književno delo “Knjiga o Milutinu-deo prvi”, Danka Popovića, decenijama je od objavljivanja 1985. godine bilo “Biblija o šumadijskom seljaku, domaćinu i vojniku”. Ipak, tek od 11. novembra ove godine prvi put je adaptirano u pozorišni tekst kojim je Nenad Jezdić maestralno, kao što uvek radi, publiku upoznao sa Milutinom Ostojićem, srpskim seljakom, koji je učestvovao u tri rata i prošao golgotu povlačenja preko Albanije.

Jedan od omiljenih srpskih glumaca koga publika opravdano, zahvaljujući dobrim ulogama naprosto obožava, odavno je izgradio status ozbiljnog umetnika. Nema te uloge i lika koji ne može da iznese i da joj svoj pečat. Rođen je 12. jula 1972. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu i srednju tehničku školu. Zahvalan je, kako kaže, roditeljima koji su smatrali da dete, kad odraste, treba pustiti da se samostalno razvija. Ljubav prema glumi ga je odvela u Beograd gde je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Iza sebe ima više od 50 pozorišnih, filmskih i TV uloga. Boda Tajson, Crni Gruja, Gojko Marić, Tola Dačić, Major Stanković, Krojač, Baja, Milutin… samo su neki od likova koje je izuzetno dočarao. Izjavio je da je uloga Kašike u filmu “Vikend sa ćaletom” njegova najluđa i najbolje napisana filmska uloga, a da u pozorištu još čeka velike uloge.

Pored glume okupiran je i poljoprivrednim poslovima u selu Zabrdica kod Valjeva. Postao je pobornik povratka na selo. Nasledio je malu parcelu oko 70 ari, dokupio još 19,5 hektara. Ta zapuštena zemlja obrasla u korov, kako je jednom prilikom rekao, postala je njegova opsesija. Jezda nije samo gazda, ume da zasuče rukave, okopava i orem njive, vozi traktor, peče rakiju. Po njegovom mišljenju, rakija podrazumeva, čast, iskrenost. Šljiva mu je omiljena.

– Sa šljivom na jeziku su nas uspavljivali, doduše neke starije generacije. Majka ti umoči onu lažu u slatko od šljiva pa ti zaspiš, pa su ti devojku isprosili buklijom u kojoj je bila šljiva, pa si se sa tom devojkom video ispod šljive, pa su te sa tom šljivom pratili u vojsku, pa si tu šljivu trgnuo na eks pre nego što kreneš da se tučeš za svoju zemlju, za svoje korene.

Pred premijeru monodrame “Knjiga o Milutinu” otkrio je da ima svoju šajkaču koju nosi kad obilazi voćnjak. Ježi se od epiteta VIP, koji se dodeljuje nekim ljudima, jer, kako tvrdi, tako nešto kod nas ne postoji.

Osim ulogama ne voli da se drugačije eksponira i privatni život drži daleko od očiju javnosti. Porodica mu je najveća podrška i da nije njih, kaže, ne bi bilo ni njega. Sa suprugom Sarom, ikonopiscem, ima četvoro dece. Svojevremeno je objasnio da Sara ni po koju cenu ne želi da se pojavljuje na događajima u prestonici. Sve što je naučio od oca prenosi na svoju decu, kojima daje primer kako uporan i istrajan čovek može da postigne veliki uspeh na nekoliko životnih polja. Nema profile na društvenim mrežama, jer je to, kako kaže, za njega lažan svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here