Promo

Ministar kulture i informisanja izjavio je danas da je otkazivanje projekcije filma “Balkanska međa” u Domu kulture u Bujanovcu zabrinjavajuće i da zabrana i cenzura nisu prihvatljiv model kulturne politike, bilo da je reč o lokalnoj samoupravi ili republici. 

– Još uvek nemam pouzdane informacije budući da su i predsednik opštine i direktor Doma kulture u Bujanovcu na godišnjem odmoru tako da postoji samo pretpostavka da je reč o politikanstvu kome nema mesta u kulturi – rekao je Vukosavljevć Tanjugu.

Rusko-srpski film “Balkanska međa” je, kako je istakao, po svim ocenama kvalitetan filmski projekat i tretira vrlo delikatnu istorijsku situaciju neposredno posle NATO agresije i zabrana i cenzura nisu prihvatljiv model kulturne politike, bilo da je reč o lokalnoj samoupravi ili republici.

– Očekujemo da lokalna samouprava povuče razumniji potez i sa optimizmom gledam na rasplet ove situacije, ali u ovom trenutku ta vest i taj nagoveštaj nisu dobri bez obzira na opravdanja koja stižu. Nisu u skladu sa kulturnom politikom i za sada to tretiramo kao incident, koji je svakako zabrinjavajuć – rekao je ministar.

On je podsetio i na pisanja britanskih medija koji su “Balkansku među” proglasili propagandnim filmom koji na iskrivljen način prikazuje istorijske činjenice.

– To nije tačno, a zanimljivo da takve inkriminacije dolaze iz zemlje čiji su praktično svi ratni filmovi propagandni, i ne samo ratni filmovi. Englezi su na vrlo vešt način izmislili romantizovanu priču o svom tajnom agendu koji ide po svetu i ubija ljude i izvodi razne druge kerefeke i od toga napravili mitologiju u funkciji širenja meke moći i propagande – rekao je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da su “Englezi zajedno sa Holivudom poslednji koji treba da bilo kome spočitavaju bilo kakve propagandne namere, jer njihovi ratni filmovi, uz par časnih izuzetaka, nisu ništa drugo do najobičnija politička propaganda”.

Vukosavljević smatra da srpska kinematografija treba da snima filmove o neobrađenim i nedovoljno obrađenim temama kao što su genocid nad srpskim narodom u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

– Nesicrpan je broj tema i mogućnosti, a isto to važi i za NATO agresiju – rekao je Vukosavljević.

“Balkanska meda” prikazuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja iz Moskve dobija naredenje da pre NATO trupa zauzme aerodrome “Slatina” u Prištini.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here