Ministar Milosavljević izneo odbranu pred sudijom

0

Bez treme pred sudom: Slobodan Milosavljević

Posle održanog ročišta ministar je u pratnji svog sefa kabineta brzim hodom napustio sud i nije želeo da daje komentare dok je postupak u toku.

On je kratko rekao da se pred sudom "oseća kao i svaki drugi građanin" i da očekuje da će sud svoj posao uraditi u skladu sa zakonom.

Ni državni revizor Radoslav Srećković, koji je na ročište došao u pratnji dve saradnice, nije želeo da komentariše suđenje.

Revizor sumnja da je Milosavljević prekršio zakon zato što je preuzeo obaveze i odobrio plaćanje izdataka koji nisu odobreni Zakonom o budžetu Srbije.

Sudija Marina Šćekić kazala je novinarima posle suđenja da je ministar priložio sudu odbranu u pisanoj formi sa usmenim preciziranjem na današnjem ročištu, ali nije želela da otkrije kako se branio.

Prema njenim rečima, u Milosavljevićevom slučaju nije reč o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, kako su mediji ranije navodili, već je u pitanju prekršaj u vezi sa knjigovodstvenom materijom.

"U pitanju je čista revizija, kontni okviri, gde se knjiže određena sredstva. Znači problem je samo u knjiženju na kojim stavkama i aproprijacijama. Radi se o aproprijaciji sa koje je knjižen novac. Inače novac postoji i odobren je za određena sredstva", rekla je sudija Šćekić.

Ona je dodala da su se stranke pred sudom držale korektno i najavila da će sud svoj posao obaviti po zakonu, i naglasila da je cilj svakog postupka da se utvrdi materijalna istina, odnosno činjenice šta se "sve dešavalo 2008. godine".
Sledeće ročište na kom će biti saslušani pojedini svedoci zakazano za 24. maj, u podne.

Ministar je kazao da, iako je prvi put pred sudom, nema tremu.

Zbog sličnih prekršaja suđenje čeka još 10 bivših i sadašnjih ministara i osam državnih funkcionera, pošto je Državna revizorska institucija 18. februara protiv njih podnela zahteve za pokretanje prekršajnog postupka zbog sumnje da su učinili prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu.

Za taj prekršaj preti im kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here