Tanjug
Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović podsetio je da se na današnji dan, 12. aprila, sećamo slavne i krvave borbe – Proboja Sremskog fronta, koja je označila pobedu Jugoslovenske armije nad moćnom fašističkom silom i okončanje Drugog svetskog rata u našoj zemlji.

„Istinski slobodarski svet, oličen u odvažnoj borbi srpskog naroda, nije pristao, ni kada je to bilo najteže, da se pokori nacističkoj i fašističkoj ideologiji. U bici koja je vođena 175 dana, po snegu i kaljugama, do poslednjih granica snage, učestvovalo je oko 250.000 vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, hrabro su se borile i trupe Crvene armije i bugarske Narodne armije, kao i Brigada „Italija“. U teškim borbama poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica“ – napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Zahvaljujući nesebičnoj žrtvi ovih junaka, naša zemlja bila je slobodna od višegodišnjeg nacističkog okupatora.

„Cenimo i pamtimo svaku žrtvu uzidanu u slobodu naše otadžbine. Prošlo je 77 godina, ali ne zaboravljamo nikada. Uvek ćemo negovati kulturu sećanja, jer ćemo samo na taj način odati najdublje priznanje herojskim podvizima i svedočiti tome da njihova žrtva nije bila uzaludna. Slava herojima!“ – napisao je ministar Stefanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here