Tanjug
Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas sa načelnikom Vojne akademije pukovnikom dr Srđanom Blagojevićem kadete 145. klase koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima u 51. skijaškom centru na Kopaoniku.

On je istakao tom prilikom da u ovim ekstremnim planinskim uslovima, niskim temperaturama i vejavici ljudi tek mogu da vide koliko truda, napora i požrtvovanosti ulažu budući oficiri naše Vojske.

– Razgovarao sam danas sa ovim mladim ljudima i njihovim profesorima i ne postoji niko ko je rekao da mu je hladno, ne postoji niko ko je odustao ili ko je rekao da ne može da nešto uradi – rekao je ministar odbrane.

On je izrazio zadovoljstvo što kadeti koriste novu opremu i što se u njihovu obuku uvode, pored alpskog, nordijsko i turno skijanje.

– To će, faktički, od ove godine postati standard za obuku budućih oficira naše vojske, kao i novo „Er soft“ naoružanje. Sve ono što moderna nauka i tehnika mogu da ponude koristi se da bi naši kadeti mogli da imaju najbolju moguću obuku i da bi shvatili u realnim uslovima koliko je i zahtevno i složeno, ali naravno, i veoma časno obavljati ovu dužnost – naglasio je Stefanović.

On se zahvalio profesorima i dekanu Vojne akademije zato što ulažu mnogo u rad sa mladim kadetima kako bi im preneli potrebno znanje.

– Prema njima se ponašaju kao prema oficirima, ali i ujedno kao i prema svojoj deci. Drago mi je da sam danas imao priliku da vidim ovu složenu obuku u zimskim uslovima i čestitam im svima. Želim ovom prilikom da pozovem i druge mlade ljude da nam se priključe, da upišu Vojnu akademiju i da stanu u stroj najčasnije profesije u Srbiji – rekao je ministar Stefanović.

Osim obuke u alpskom skijanju, kadeti Vojne akademije na Kopaoniku uče i kako da primene tehnike nordijskog i turno skijanja u različitim taktičkim situacijama. Budući oficiri i njihovi nastavnici predstavili su ministru odbrane i segmente praktične nastave iz predmeta Vojna topografija i Naoružanje sa nastavom gađanja.

Posebnu pažnju privukao je prikaz načina izrade i upotrebe objekata za dejstvo i zaštitu kao i segment vatrene obuke uz upotrebu skijaške opreme. Kadeti i njihovi nastavnici predstavili su ministru način izrade igloa i bivaka, a demonstrirali su i upotrebu nedavno nabavljenog „Er soft“ naoružanja u kombinaciji sa najsavremenijom opremom za turno skijanje.

Posle obilaska kadeta na ski stazi „Mali karaman“ i prikaza obuke, sredstava i opreme koje koristi Vojna akademija, ministar Stefanović ručao je sa kadetima koji su mu preneli impresije sa dosadašnjeg toka stacionarnog logorovanja na Kopaoniku.

Ministar je pohvalio njihov entuzijazam i spremnost da se suoče sa izazovima i naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže u uslove života i rada, ali i kvalitet nastave i obuke budućih oficira Vojske Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here