Foto: Tanjug/AP
Vanja Udovičić

Sto uspešnih godina vaterpolo sporta u Srbiji obeleženo je večeras svečanom akademijom u Jugoslovenskom dramskom požorištu u Beogradu.

Legende ovog sporta, među kojima su bili Ðorđe Perišić, Igor Milanović, Dejan Savić i Filip Filipović, tokom obeležavanja zlatnog jubileja prisetile su i dočarale najsvetlije momente zlatne stogodišnje istorije, tokom koje je osvojeno 94 medalje,

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić rekao je da mu je drago što se na ovaj jubilej obraća upravo sa te funkcije.

– Dok sam pisao ovaj govor imao sam tremu, kao pred neku bitnu vaterpolo utakmicu. Sto godina od početka vaterpola u Srbiji – jedan vek. Nabrajati sve medalje, koji ih sa najvećih sportskih takmičenja ima 94, oduzelo bi nam mnogo vremena. Da kažem da smo najjači, najbolji i da smo osvojili najviše medalja u istoriji spota, ne bi bilo u redu, jer Srbija ima još trofejnih sportova kojima se ponosi. Velika mi je čast što sam ovde kao predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Trofejne generacije vaterpolista su se takmicile i borile za medalje i trofeja, vodili su ih vrhunski treneri. Nekada smo bili uspešni, a nekada ne. Budimo iskreni, imali smo i sreće i znanja da u većini slučajeva da budemo na podijumu osvajača medalja – rekao je Jelenić prisutnima u JDP.

Pet zlatnih olimoijskih medalja, pet zlata sa svetskih prvenstava, osam najsjajnijih odličja sa evropskih prvenstava, devet klupskih Liga šampiona, najsjajniji su momenti vaterpola sa ovih prostora, rekao je Jelenić.

– Za takve rezultate bilo je potrebno mnogo rada i odričanja. Nadam se da će i u budućnosti neki novi mladi vaterpolistima ovi snovi ostvariti. Srbija nije samo sinonim za osvajanje medalja, organizovali smo veliki broj najvećih takmičenja od prvog SP 1973. godine u Beogradu pa sve do danas. Sve ispite polagali smo sa najvećom ocenom. Idemo dalje, želimo da nastavimo sa medaljama, a za to su nam potrebni bazeni. Oni su nam potrebni u čitavoj Srbiji, ali pre svega u Beogradu gde je poslednji olimpijski bazen sagrađen pre 42 godine. Ponašanjem i odgovornošću prema reprezentaciji i državi čije smo boje branili, verujem da će se i ova želja ostvariti – dodao je Jelenić.

Svi rezultati koji su ostvareni poslednjih decenija, posebno oni ostvareni pod zastavom Srbije, daju nam za pravo da verujemo da će budućnost biti svetla, kao i ovih 100 godina, zaključio je Jelenić.

Nekadašnji kapiten vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić, sada ministar sporta i omladine, rekao je da mu je čašt što ima priliku da se obrati svojoj vaterpolo porodici.

– Iskoristio sam momenat današnje funkcije da imam tu čast da pričam na temu ogromnog ponosa i uspeha, koji je iza nas nakon jednog veka. Imam želju da se obratim kao član vaše porodice, član vaterpolo porodice i član jedne uspešne i istorijske priče, pune ponosa i istorijskog nasleđa, koje smo svi zajedno napravili – proučio je Udovičić.

Udovičić je istakao da ima obavezu da se zahvali svima koji nisu bili prisutni u JDP na postavljanju snažnog temelja i na pokretanju priče o bezbroj medalja.

– Hvala svoj starijoj braći koji su uspeli da kreiraju i budu učesnici u sjajnoj srpsko-crnogorskoj i jugoslovenskoj priči. Šaljemo poruku da moramo da se ugledamo na njih, a imamo i obavezu i odgovornost da se zahvalimo svima onima koji su bili uz nas, svim trenerima od naših prvih koraka, tehničkim radnicima na bazenima, svima koji su nam tražili đačke knjižice, koji su bili tu na da nas obrazuju i usmere. Biti vaterpolista uvek je značilo biti šampion, biti oličenje obrazovanja i ponosa i primer i zvezda vodilja za buduće generacije – rekao je Udovičić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here