MUP
Nagrade grada

Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi brinuli o bezbednosti i sigurnosti građana, danas su uručene nagrade Grada Beograda za hrabrost i požrtvovanost u radu.

U okviru manifestacije „Dani Beograda“ nagrade za 2019. i 2020. godinu dobili su Ivan Vučetić, komandir Policijske ispostave Zvezdara, vatrogasci-spasioci Aleksandar Marković i Nebojša Baroj, dok su dve nagrade uručene Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd.
„Od dežurne službe 13. avgusta 2019. obavešten sam da u Ulcinjskoj ulici jedna žena sa tada sedmomesečnom bebom u naručju preti da će da skoči sa terase. Situacija je bila dramatična, više puta se pela na ogradu. Odmah sam otišao na mesto događaja. Više od pola sata pokušavali smo da nagovorimo ženu da spusti dete, ali bezuspešno“, priča Vučetić, koji je nagrađen za herojsko delo 2019. godine.

On je potom smislio plan kako da spase ženu i bebu i rekao policajcima da izađu iz dvorišta.

„Moj pomoćnik ju je zagovarao, a ja sam se popeo na terasu i ušao kroz odškrinut prozor. Beba je ležala na krevetu, a ja sam savladao ženu“, rekao je Vučetić.

On je istakao da mu ova nagrada mnogo znači i da predstavlja podsticaj za njegov dalji rad.

„Za policijske službenike najveća nagrada koju možemo da dobijemo jeste spasavanje ljudskih života“, dodao je Vučetić.

Aleksandar Marković, vođa Vatrogasno-spasilačkog voda u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Zvezdara, koji je 30. decembra 2019. spasao starijeg muškarca iz požara, dobitnik je nagrade „Svetislav Stojanović“. Marković kaže da je ova nagrada vrhunac u službi svakog vatrogasca-spasioca, ali i nagrada svih vatrogasaca u Beogradu koji rade kao tim.

„Čim smo dobili dojavu da je na četvrtom spratu zgrade u Ulici Milana Rakića izbio požar, odmah smo izašli na lice mesta. Dok se ekipa opremala za gašenje požara, ja sam ušao u stan i zatekao starijeg muškarca koji je bez svesti bio zaglavljen u trpezariji. Izveo sam ga i prebacio u susedni stan, gde smo sačekali Hitnu pomoć, koja ga je vratila u život“, rekao je Marković.

Petočlanu porodicu iz požara je 1. oktobra 2020. spasao Nebojša Baroj, vođa Vatrogasno-spasilačke grupe u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Košutnjak, koji je zasluženo dobitnik nagrade „Svetislav Stojanović“.

„Goreo je stan na trećem spratu zgrade u Ulici Leposave Vujošević, skoro ceo je bio u plamenu. Cela zgrada bila je u dimu, a petočlana porodica – tinejdžerka, njeni roditelji, baba i deda zarobljeni u stanu iznad. Klečeći sam došao do otvorenih vrata jer se od dima ništa nije videlo i začuo glasove. Morao sam odmah da reagujem. Pokrio sam ih ćebićima i čaršavom i između njih ubacio kapuljaču za spasavanje kako bi imali kiseonika“, rekao je Baroj.

U pomoć su mu pritrčale kolege, nakon čega su članovi porodice bezbedno evakuisani.
Baroj je istakao da mu ova nagrada mnogo znači, ali i naglasio da ona pripada i svim njegovim kolegama, jer funkcionišu kao tim.

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd dobitnik je nagrada „Svetislav Stojanović“ za 2019. i 2020. godinu.

„Velika je čast i privilegija biti deo današnje manifestacije, naročito ako primite dve nagrade Grada Beograda za 730 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. Prethodne godine imali smo 5.000 intervencija, spasili smo 400 ljudi, od čega 90 iz požara“, rekao je Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i istakao da ova nagrada treba da bude ponos svih vatrogasaca u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here