Tanjug/AP
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer pozvala je danas na oštriju kontrolu naoružanja, nakon pobune uoči Nove godine krajnje desničarskih grupa, koje su uzdrmale Nemačku, preneo je “Euraktiv”.

Prema nacrtu dokumenta koji je objavio javni servis ARD, nemački MUP planira da zabrani privatan posed poluautomatskih pušaka, dok će za vatreno oružje biti neophodna licenca za dobijanje pištolja koji ispaljuje ćorke, kao i samostrela.

Štaviše, svako ko kupuje bilo kakvo oružje, moraće da priloži medicinski i psihološki sertifikat, nešto što je trenutno na snazi samo za osobe mlađe od 25 godina.

Ministarstvo je obećalo oštrije zakone o oružju, nakon što je u decembru uhapšeno 25 osoba pod sumnjom da su planirali nasilan upad u parlament.

“Zabrana poluautomatskog oružja koje odgovara ratnom oružju trebalo bi da smanji dostupnost tog vatrenog oružja”, saopšteno je u nacrtu ministarstva.

Međutim, pokušaj Fezerove bi mogao da bude blokiran od koalicionih partnera, liberala, koji su protiv oštrije kontrole otružja i umesto toga traže bolje obrade procedura u sklopu postojećeg zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here