Tanjug
Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekla je da države Zapadnog Balkana imaju za njenu zemlju, ne samo privredni značaj, već i veliku bezbednosnu i spoljno-političku ulogu.

– Bez država Zapadnog Balkana Evropska unija, na žalost, nije celovita i potpuna. Zato će Austrija i dalje podržavati i Srbiju i ostale države ZB u procesu priključenja EU – rekla je Taner u razgovoru sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Ona je istakla dobru saradnju oružanih snaga Austrije i Srbije, posebno u pogledu obuka iz oblasti ABHO. Navela je da je sa Stefanovićem dogovoreno da austrijski vojnici nastave obuku u Srbiji, i da je ponudila učešće pripadnika Vojske Srbije na međunarodnim vežbama austrijskih ABHO jedinica u Kornojborgu.

– Činjenica je da će se izazovi u Evropi menjati, a naše oružane snage ne samo da moraju proći modernizaciju, već moraju biti i osposobljene za brzo reagovanje. Zadatke koji nam predstoje, a koji su složeni i kompleksni, Austrija neće moći sama da rešava. Upravo zbog toga je vrlo bitno da sa svojim evropskim partnerima, kao i sa Srbijom, vodimo intenzivne razgovore kako bismo zajedničkim snagama mogli da odgovorimo svim izazovima 21. veka – istakla je ministarka odbrane Austrije.

Stefanović se zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija, kao i na kontingentu u okviru Kfora, koji je, kako je istakao, značajan za srpski narod, jer je “prisustvo Kfora na Kosovu i Metohiji jedini garant stabilnosti i bezbednosti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here