EPA-EFE/James Ross

Ministarka zdravlja Viktorije Dženi Mikakos podnela je ostavku ne samo na mesto u kabinetu, već i na mesto poslanika u Parlamentu Viktorije.

Ostavka je usledila nakon svedočenja premijera Danijela Endrjuza pred komisijom koja vodi istragu neuspelog hotelskog karantina, a koji je najviše doprineo izbijanju drugog talasa zaraze u ovoj državi. Endrjuz je u svom iskazu potvrdio da ministarka Mikakos snosi odgovornost.

Mikakos je u obrazloženju ostavke rekla da ne vidi sebe odgovornom za ono što se desilo u hotelskom karantinu, kao što je izjavila i u svom svedočenju u istrazi, samo dan pre saslušanja Endrjuza. Međutim, nakon njegovog svedočenja, sa čijim delovima se Mikakos ne slaže, preostalo joj je samo da napusti i kabinet i Parlament.

Ono što je ostalo kao otvoreno pitanje i nakon svedočenja premijera, jeste ko je angažovao privatno obezbeđenje, umesto da taj posao obavljaju pripadnici vojske? Niko, pa ni sam premijer nije mogao da se „seti“ ko je angažovao privatno obezbeđenje.

Prosto je neverovatno kako niko ne može da se seti ko je to uradio, kada svaki dokument o formiranju hotelskog karantina i angažovanja obezbeđenja mora da ima i validan potpis odgovorne osobe.

Od kada je počela istraga o tome ko je angažovao obezbeđenje za hotelski karantin, svi ministri u Vladi Danijela Endrjusa prali su ruke od tog posla, a na kraju i sam premijer. Na osnovu njihovih odgovora, nije moglo da se zaključi ni koje ministarstvo niti koje odeljenje je bilo zaduženo za ovaj posao, dok u petak, 25. septembra, Endrjuz nije upro prstom u Dženi Mikakos i njeno ministarstvo.

Reč je o izuzetno teškoj optužbi, s obzirom na to da se zna da svih 99,99 odsto potonjih slučajeva virusa korona u Viktoriji, kao i preko 700 umrlih i uništena ekonomija države, a posebno grada Melburna, potiču upravo od kardinalnih propusta privatnog obezbeđenja koje je dopustilo da se kovid-19, proširi van hotelskog karantina.

Sam premijer poslednjih mesec dana bio je izložen žestokim kritikama kako predstavnika savezne vlasti, tako i opozicije i medija koji su ga otvoreno pozivali da zbog propusta oko karantina, neprimereno oštrih ograničenja kretanja u Melburnu i uništene ekonomije, podnese ostavku.

Premijeru je dobro došlo pismo Sindikata zdravstvenih radnika, koji su početkom nedelje zahtevali ostavku Dženi Mikakos zbog načina na koji je vodila poslove ministarstva zdravlja tokom epidemije, kao i zbog angažovanja spoljnih radnika u bolnicama.

– Ona je pokazala bolnu nekompetentnost. Naša saradnja s Vladom Viktorije biće mrtva sve dok ministarka Mikakos bude na toj funkciji – napisali su članovi Sindikata medicinara u otvorenom pismu.

S druge strane, nakon informacije o ostavci ministarke, pojedine kolege Dženi Mikakos ocenjuju da je ona bila posvećeni radnik, a pojedini čak postavljaju i pitanja kojima dovode u sumnju njenu umešanost u problem hotelskog karantina. Ono što je sigurno jeste to da je premijer Endrjuz, kako kažu pojedini mediji, „sahranio“ političku karijeru Dženi Mikakos.

„Zdravi “ pre vremena

Doktori opšte prakse uputili su upozorenje Ministarstvu zdravlja Viktorije na mogućnost izbijanja novih žarišta korone, jer su primetili da njihovi pacijenti, oboleli od kovida-19, dobijaju sertifikate da su „čisti“ i pre nego što prođe 14 dana izolacije.

Naime, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u više navrata je izdalo potvrdu da su pacijenti zdravi, iako je od izbijanja simptoma prošlo svega nekoliko dana, ili oboleli nisu bili u izolaciji 14 dana. Ono što posebno brine jeste to što ovi pacijenti nisu u obavezi da urade test i da s negativnim rezultatom svi budu sigurni da više nisu zarazni.

Martin Foli novi ministar

Pitanje naslednika Dženi Mikakos rešeno je ekspresno. Dosadašnji ministar za mentalno zdravlje Martin Foli preuzeo je celokupni zdravstveni portfelj, pošto je već istog dana, u subotu, položio zakletvu. Foli (58) je do sada obavljao funkcije ministra za jednakost, ministra za kreativne industrije i ministra za pitanja stanovanja, invalida i starih lica.

Od danas blaže restrikcije

U Melburnu su od danas na snazi ublažene restrikcije. Pošto je zabeležen konstantan pad broja novozaraženih na široj teritoriji glavnog grada Viktorije, usvojen je prelazak na drugi korak izlaska iz kovid restrikcija.

Od danas, policijski čas traje od 9 uveče do 5 ujutro, na javnim mestima sme da se okuplja do pet osoba (umesto dve do sada), dozvoljeno je vežbanje sa ličnim trenerom na otvorenom u trajanju do dva sata, a otvoriće se i vrtići u Melburnu.

Međutim, i dalje ostaje na snazi da samo jedna osoba iz domaćinstva sme u kupovinu tokom dana, ugostitelji mogu da rade samo porudžbine za poneti i kućnu dostavu, a bez specijalne dozvole nije dozvoljeno kretati se izvan kruga od 5 kilometara od adrese stanovanja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime