EPA/Georgi Licovski

Ministarstvo odbrane Nemačke upozorilo je na određene rizike u vezi sa kupovinom američkih borbenih aviona tipa F35, proizvođača Lokid Martin.

Ministarstvo smatra da postoje ogromni rizici u vezi planirane nabavke “nevidljivih” bombardera. To proizlazi iz poverljivih dokumenata dostavljenih odboru za finansije Bundestaga, a prenose nemački mediji.

Ministarstvo upozorava na moguće povećanje troškova i kašnjenja. Tako u dokumentu stoji da aerodrom u Bihelu, na zapadu Nemačke, neće moći da bude biti završen do 2006, a preuređenje je potrebno za F35.

Ministarstvo ukazuje da su bezbednosni zahtevi SAD preveliki i da bi to moglo dodatno da dovede do kašnjenja i dodatnih troškova.

Nemačko ministarstvo navodi da bi moglo doći do kašnjenja u dostavljanju potrebnih dokumenata za izdavanje upotrebne dozvole avionima, ili čak ne bi mogle biti izdate zbog pravnih pitanja, zbog čega bi avioni mogli samo ograničeno da budu upotrebljavani.

Uz to, Ministarstvo je navelo i dalje faktore koji bi mogli voditi ka povećanju cene od inflacije, do kursa dolara i rastućih cena proizvodnje.

Nemačka je predvidela 9,99 milijardi evra za kupovinu 35 aviona F-35, a taj novac treba da dođe iz budžeta od 100 milijardi, koji je vanredno uspostavljen za odbranu nakon početka rata u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here