EPA/Stanislav Kozliuk

Ukrajinska vojska, očajnički želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 „Grad“, uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Baražni odredi ubili su četiri ukrajinska oficira u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

„U Severodonjecku Luganske oblasti nacionalisti, delujući kao baražni odredi, pod pretnjom streljanja komandanata pokušavaju da zaustave jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače i da ih nateraju da nastave otpor. Ovi odredi ubili su četiri oficira Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Konašenkov.

Trupe LNR, uz podršku Oružanih snaga Rusije, ubrzano razvijaju ofanzivu i napredovale su skoro 60 kilometara, saopštio je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su još tri kilometra u pravcu naselja Petrovsko i završavaju razbijanje rezervi Operativno-taktičke grupe ukrajinskih snaga „Vostok“. Uspostavljena je kontrola nad naseljima Anadol i Andreevka, dodao je on.

Portparol je dodao da je više od 300 porodica stiglo je u Lugansk sa teritorija Luganske Narodne Republike koje su okupirale ukrajinske trupe i njima je pružena sva potrebna pomoć.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

2 COMMENTS

  1. Šta je sad počeli kukati municija smeta Vellesili Rusiji ko bi poverovao nemože na terenu daje velike gubitke sad problem postao fosforno ofarbano zrno metka za nočno gađanje kaži nemogu tražim razlog da upotrebim vojni Otrov na vojsku i na civilno stanovništvo razumečemo jer nebi ni čekali nešto pametnije od Ruske filozofije ubiti čoveka hrđavim mačem il pozlačenim mačem koja je razlika cil je ubiti ovako il onako metak takav ovakav bla bla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here