EPA/Stephanie Lecocq

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Mađarsku da prestane da blokira upućivanje vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od milijardi evra.

Ministri su na današnjem sastanku pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, prenosi Rojters.

Odluke EU o spoljnoj politici zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da su sve članice EU protiv blokade i da žele da reše to pitanje, prenosi Rojters.

Čak i pre početka današnjeg sastanka 27 ministara spoljnih poslova EU, šef diplomatije Litvanije Gabrijelius Landsbergis optužio je Mađarsku za sistematsko blokiranje spoljnopolitičkih pozicija Unije.

Landsbergis je rekao novinarima po dolasku na sastanak u Briselu da gotovo sve diskusije i odluke EU blokira samo jedna zemlja – Mađarska.

Landsbergis je istakao da Mađarska blokira odluke EU o vojnoj pomoći EU Ukrajini, kao i početak pregovora o članstvu za Kijev, Gruziju i Jermeniju.

Estonija i Italija su takođe ranije izrazile nezadovoljstvo zbog toga što Mađarska blokira odluke EU.

Sijarto je ranije danas rekao da Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi jer je to protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike.

Sijarto je napisao na Fejsbuku da su njegove kolege iz Nemačke, Irske i Poljske napravile, kako je naveo, “scenu” na današnjem sastanku, ali da to nije moglo da promeni stav Mađarske.

2 COMMENTS

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here