Youtube
Dr Miodrag Stojković

Genetičar Miodrag Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, smenjen je sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Kako je preneo portal „Glas Šumadije“, članovi katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da „preispita svoju odluku o smeni“ koju je doneo „bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem“.

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo „uz saglasnost“ njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.

Stojković juče nije bio dostupan za komentar o tom slučaju, a njegove kolege sa katedre su uverene da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje.

Prema njihovom mišljenju, njegova smena „ujedno znači i raspuštanje katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka“, tim pre što se na mesto Stojkovića „dovodi nastavnik koji nije član te katedre“.

Potpisnici pisma podsetili su dekana Jakovljevića da se profesor Stojković u zemlju vratio na vrhuncu naučne karijere, sa željom da znanje stečeno u Evropi prenese mlađim kolegama u Srbiji.

Bio je, kako su naveli, i glavni inicijator izgradnje Centara izuzetnih vrednosti, sa Bankom matičnih ćelija Univerziteta u Kragujevcu, kojim će Srbija – kad i ukoliko taj započeti projekat bude realizovan do kraja, dobiti naučno-istraživački centar opremljen najsavremenijom opremom u oblasti molekulske i regenerativne medicine.

„Da li smena profesora Stojkovića dovodi u pitanje realizaciju čitavog ovog projekta, od nacionalnog značaja“, upitali su članovi katedre za matične ćelije dekana FMN.

Dekan Jakovljević rekao je da će izgradnja Centara izuzetnih vrednosti biti nastavljena uskoro, i da Jedinica za upravljanje projektima nadležnog ministarstva radi na obezbeđivanju uslova da izvođač radova, kompanija Banković, izgradnju nastavi od sredine narednog meseca.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime