EPA/Valeriy Sharifulin
Dmitrij Peskov

Poništeni mirovni sporazumi između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi da budu osnova za nove pregovore, ali nema znakova da je Kijev spreman za razgovore, izjavio je u portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta tvrdio da su Rusija i Ukrajina bile veoma blizu postizanja sporazuma na pregovorima u Istanbulu u aprilu 2022. godine, ali da je Kijev napustio pregovore kada su se ruske snage povukle iz Kijeva.

Sporazum je navodno uključivao zahteve da Ukrajina zauzme geopolitički neutralan status i da se ne pridruži NATO-u, ograniči veličinu svoje vojske i da istoku zemlje poseban status.

Putin je u saopštenju u četvrtak ponovo govorio o potencijalnim mirovnim pregovorima, rekavši da je otvoren za takozvane realne razgovore, ali ne i za one koje vodi Ukrajina, koja želi da zaobiđe Rusiju i, prema rečima ruskog predsednika, ne vodi uzimajući u obzir nove realnosti na terenu.

Njegov portparol Peskov je takođe rekao da se mnogo toga promenilo od 2022. godine, uključujući okupaciju četiri nova ukrajinska regiona koje Rusija sada smatra svojom teritorijom.

Ali Peskov smatra da napušteni razgovori iz Istanbula i dalje mogu biti osnova za nove pregovore i da je Rusija za to spremna, za razliku od Ukrajine.

Ukrajina želi nazad svoju teritoriju, uključujući Krim, koji je 2014. pripojena Rusiji. Kijev takođe zahteva potpuno povlačenje ruske vojske.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

    • Kome je EU dobro donela?
      EU ti je bio kao pocetak zurke,ima ljudi,hrane,pica ekstra je .E al kako je ta zurka odmakla nema vise nicega,gledaju od koga da uzmu za pice,hranu pojelo se popilo se fali im.Ljudi odlaze sa zurke a mi na kraju dolazimo na nju.E to ti je danasnja EU!

  2. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА ЦАРСКОЈ РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here