Tanjug
PREMA OVOM NARODU OSEĆAM LJUBAV: Patrijarh Porfirije na litiji u Doboju

Patrijarh srpski Porfirije posetio je Doboj i na gradsku slavu Preobraženje služio liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla. Patrijarha, koji je u Doboj stigao dan ranije, dočekali su brojni građani Republike Srpske, kao i zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života RS i BiH.

Liturgiju je sa patrijarhom služilo šest vladika – kruševački David, valjevski Isihije, gornjokarlovački Gerasim, vranjski Pahomije, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej i sveštenstvo arhijerejskog namesništva dobojskog. Posle liturgije litija u kojoj je bilo više hiljada građana prošla je od hrama do Gradske uprave gde je sečen slavski kolač.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je u obraćanju da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva poseta Republici Srpskoj i BiH upravo poseta Doboju.

– Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovde zaista svoj među svojima – istakao je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri.

– Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Jevanđelje naš život – rekao je patrijarh srpski posle doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Preobraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.

– Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu – rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

On je naveo da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Srpski patrijarh je podsetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao.

– Zajedno smo odrasli, školovali se i službovali, a na ovim prostorima, što je važnije, osećam duhovne korene jer su svi moji crpili snagu u veri pravoslavnoj – rekao je srpski patrijarh.

On je zaključio da je došao u svoju kuću i okupljenim vernicima poželio da im Gospod podari svaki napredak.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.

– Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja – rekao je Fotije i dodao da je hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mestu.

Prema njegovim rečima, potrebno je jedinstvo Crkve i države za dobrobit srpskog naroda.

– Vaša poseta radost je za sve nas koji volimo da kažemo da ste došli u državu Republiku Srpsku – naglasio je vladika Fotije.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja rekao je da se poseti patrijarha srpskog raduju ovaj grad, ali i čitava Republika Srpska.

– Svi kažu da je Doboj grad ljudi sa velikim srcem. Dolazak patrijarha Porfirija to veliko srce ispunjava ljubavlju – istakao je Jerinić i zahvalio patrijarhu na poseti.

Da poštujemo jedni druge

Patrijarh srpski Porfirije je pozvao na očuvanje mira i istakao da “moramo da poštujemo i uvažavamo jedni druge”.

– Moliću se za mir na ovim prostorima i u učiniću sve, zajedno da svojom braćom arhijerejima, da mi budemo ono što jesmo i da svoje srpsko ime nosimo sa ponosom – rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da je Republika Srpska garant mira i postojanja srpskog naroda u BiH, ali i garant suživota svih naroda u BiH.

Sastanak sa liderima stranaka

Patrijarh srpski Porfirije sastao se u Vladičanskom domu u dobojskom naselju Bare sa predstavnicima republičkih institucija i liderima političkih stranaka iz Republike Srpske. Posle sastanka nije bilo zvaničnih izjava za novinare.

Pre sastanka je Mirko Šarović, predsednik SDS, rekao da očekuje dobar savet patrijarha srpskog predstavnicima političkih stranaka.

– Verujem da će nam dobro doći ti saveti, ali i da će on želeti da čuje kako mi gledamo na aktuelnu političku situaciju. Verujem da će nam savetovati da budemo pametni i mudri u ovoj delikatnoj situaciji – izjavio je Šarović novinarima.

Susreti sa decom

Patrijarh Porfirije se na na putu prema Doboju zaustavio u naselju Garevac i fotografisao sa ljudima koji su stajali pored puta.

– Izašao sam iz auta u mestu Garevac da se pozdravim i fotografišem sa dragim ljudima okupljenim duž puta ka Doboju – napisao je srpski patrijarh na svom Instagramu.

On je iskoristio priliku da se posle bogosluženja prošeta gradskim ulicama, a fotografije sa decom i žiteljima Doboja takođe je objavio na Instagramu.

Poseta posle 83 godine

“Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni hram Svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine”, navedeno je na patrijarhovom zvaničnom profilu.