U Srbiji se pojavio doktor Teodor Herbez, školovan i imućan čovek koji je došao da bude prvi činovnik u otadžbini. Dimitrije Davidović ga je preporučio knezu Milošu kao „rodoljubivog Srbijana“, inače čoveka sa kojim je proveo detinjstvo u Zemunu.

On je upoznao Herbeza i sa Jelenkom, koji ju je i oženio 1835. godine, a da se oko toga on sam malo pitao. Knez je Jelenki dao i „miraz“, neku vrstu otpremnine iz njegovog života, veliko beogradsko imanje. Na njemu se danas nalazi Dom Jevrema Grujića, pozorište Atelje 212.

Omiljena ljubavnica je od kneza dobila i „vate“, onoliko dukata iz kovčega koliko je mogla šakom da zahvati. I Herbez je imao kuću u Beogradu u kome je održavao posela za elitu kulture i politike Srbije. Nije se odrekao kneza Miloša ni u doba ustavobranitelja.

Zbog toga je uhapšen 1844, uoči Katanske bune. Po povratku Miloša Obrenovića u zemlju, Herbez je nastavio uspešnu karijeru činovnika sve do položaja ministra finansija. Očigledno je da se „mala gospođa“ dobro starala o dobrobiti prezimena koje je stekla brakom.

Sa Teodorom nije imala dece pa je usvojila i vaspitala svoju sestričinu Jelenu Simić iz Pančeva. Jelena je 1856. godine udata za poznatog srpskog državnika i liberalnog prvaka Jevrema Grujića, a staratelji su joj zaveštali svoje veliko bogatstvo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime