A. Krasojević
Vredne: Članice Udruženja dr "Draga Ljočić"

U gradiću Cugu na trećem po redu Danu nacija koji se održava svake tri godine, učestvovalo je i Udruženje srpskih žena “Dr Draga Ljočić”. Dr Vesna Kravar, predsednica udruženja, kaže da se Dan nacija organizuje s ciljem da se podstakne suživot stranaca i domaćeg stanovništva.

– Ovo je i predstavljanje kultura svih nacija koje žive i rade u Švajcarskoj. U stvari, na ovoj manifestaciji se najviše prikazuje nacionalno kulinarstvo. U Cugu, prijatnom gradu, koji nesebično ustupa svoj prostor i širokogrudo daje mogućnost da svako iskaže svoj nacionalni identitet kroz svoju kuhinju, atmosfera je bila prelepa. Sa predstavnicima ostalih nacija, svoje mesto i osećaj časti i ponosa našlo je i naše udruženje. Predstavljajući samo deo kulinarskog identiteta svoje zemlje, naše članice su sa velikom ljubavlju, revnošću i predanošću izložile određene detalje u kojima se mogla sagledati celina onoga što miriše na zavičaj – kaže dr Kravar.

Srpske žene dobile pohvale organizatora i posetilaca

Ona dodaje da je na štandu udruženja sve bilo ukusno i dekorativno, podjednako lepo za oči i za dušu.

– Članice nisu štedele sebe, svoje vreme, niti volju da pokažu kreativnost i veštinu prezentovanja kulinarske raznovrsnosti Srbije. Raznim poslasticama, slanim i slatkim đakonijama, pokazale su da je zavičaj neodvojivi deo njih. Kako je to sve bilo lepo na štandu reči ne mogu u potpunosti da opišu, ali ni da dočaraju atmosferu i ambijent ove prelepe manifestacije – ističe čelnica Udruženje srpskih žena “Dr Draga Ljočić”.

Darinka Filipović Dedić, potpredsednica, sekretarica i jedna od osnivača ovog udruženja kaže za “Vesti” da su dobile mnogo komplimenata.

– Dobile smo zaista puno pohvala za učešće na ovoj, za nas važnoj, manifestaciji jer smo pokazale da srpska žena ume da uskladi porodični i poslovni život i još da pruži doprinos društveno korisnim radom. Mislim da smo uspele da domaćinima i drugim strancina prikažemo deo naše tradicije i kulture i to u najboljem svetlu. Pošto se ova manifestacija održava svake treće godine, rado ćemo ponovo učestvovati – navodi naša sagovornica.

Bogata ponuda: Od svega pomalo

Dobrovoljnost i humanost

– Udruženje srpskih žena “Dr Draga Ljočić” u svom Statutu i programu nema politički karakter i nije profitabilno. Osnovi funkcionisanja su dobrovoljnost, solidarnost i humanost sa zadatkom razvijanja prijateljstva u duhu jednakosti i uzajamnog uvažavanja. Cilj je i negovanje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa između Srbije i Švajcarske, kao i unapređivanje saradnje u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, organizovanje akcija humanitarnog karaktera, okupljanje svih žena iz Srbije koje žive u Švajcarskoj i članova njihovih porodica. Organizacija raznih predavanja izleta i druženja u cilju što boljeg upoznavanja švajcarske istorije i kulture, saradnja sa svim sličnim udruženjima i kulturnim centrima u Švajcarskoj i švajcarskim organima vlasti – objašnjava predsednica Kravar.

Ispunjen cilj

Olga Jovanović je članica udruženja od osnivanja i izuzetno je zadovoljna učešćem naših žena na ovoj manifestaciji.

– Bilo je mnogo lepo, ponudile smo naše kulinarske specijalitete, brošure o Srbiji, učestvovale u zanimljivom programu, a štand nam je bio prepun ljudi koji su se interesovali za našu zemlju, a to nam je i bio cilj – priča Olga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here