MLADEN KRSTIĆ
Najveštiji: Marko Ličina

U crkvi Sveti kralj Stefan Dečanski iz Karum Daunsa u nedelju, na praznik Bogojavljenje, prvi put je održano plivanje za Časni krst. Prethodno su učesnici takmičenja prisutvovali liturgiji u hramu koju je služio protonamesnik Bojan Vlajić, da bi potom svi zajedno došli u pristanište u obližnjem Frenkstonu, gde je plivačko umeće odmerilo osam plivača.

Pred početak plivanja održana je i litija sa vernicima, kojoj je prisustvovao i đakon Jovan Bogunović, a potom je obavljeno predstavljanje i blagosiljanje takmičara. Osmorica najhrabijih plivača takmičila su se u brzom plivanju, kako bi što pre stigli do krsta koji je prethodno bio spussten u more.

Plivači su, dakle, imali priliku da testiraju snagu i izdržljivost, na temeperaturi od 25 stepeni, a prvi je do Bogojavljenskog krsta doplivao Mirko Ličina. On je rekao da konkurencija bila izuzetna, ali da je uz Božiju pomoć uspeo da se domogne bogojavljenskog krsta.

Jerej Bojan Vlajić je podsetio da je ovogodišnje plivanje prvi put organizovano u crkvi iz Karum Daunsa, nakon plivanja je svim učesnicima podelio zahvalnice, a pobedniku je dodeljen i osveštani drveni krst.

Plivanje za Časni krst u otadžbini se tradicionalno održava na praznik Bogojavljenje, ali u zimskim uslovima, dok je u Australiji ova lepa tradicija započela proteklih godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here